En ik maar klagen over de VS

Dat Big Capital en Big Oil in het bijzonder zoveel invloed hebben  op de politiek van het Witte Huis. Ik had het kunnen weten: Hoogmoed komt altijd voor de val. Maar beschamend blijft het evenzogoed en het zal zich waarschijnlijk niet beperken tot de BUITENLANDSE politiek van Nederland. En nu hebben de “cables” het kennelijk alleen nog maar gehad over Iran, het onderwerp dat de Amerikanen nogal obsedeert. Huilen Wanneer gaan die telegrammen het nu eens hebben ovver het schandalige gedrag van Shell in Nigeria?

====nrc.nl 20 januari, 15:26

Shell heeft grote invloed op buitenlandbeleid kabinet

shell

BinnenlandEen Nederlandse topambtenaar heeft namens Shell tegenover de Amerikaanse ambassade het woord gevoerd over sancties tegen Iran.
Deze werknemer van het ministerie van Buitenlandse Zaken was van 2006 tot 2008 uitgeleend aan olieconcern Shell om daar op de afdeling overheidsrelaties te werken. Toen de ambtenaar na deze detachering weer op het ministerie werkte, bleef hij op de Amerikaanse ambassade de standpunten van Shell uitdragen.

„Koninklijke/Shell heeft grote invloed op het Nederlandse buitenlandbeleid” staat in de codeberichten van de Amerikaanse ambassade in Den Haag die in bezit zijn van NRC Handelsblad en RTL Nieuws. De naam van de ambtenaar krijgt in deze diplomatenpost de aanduiding „protect”, wat aangeeft dat de identiteit van deze bron extra beschermd moet worden.

De regels zijn dat „de ambtenaar tijdens zijn detachering absoluut niet het woord mag voeren namens Shell”, liet een Shell-woordvoerder vanochtend weten. Ook daarna „heeft hij geen bemoeienis” meer met het bedrijf, aldus de woordvoerder. „Eenmaal terug op het ministerie is hij uit beeld.”

Uit de diplomatenpost ontstaat echter het beeld dat het olieconcern en de overheid samen optrokken. In de minstens drie gesprekken die de topambtenaar tijdens en na zijn detachering met VS-diplomaten voerde deed hij uitspraken over Shells investeringsbeleid, over mogelijke reputatieschade en over het besluit de activiteiten in Iran niet op korte termijn uit te breiden wegens de gevoelige politieke situatie. Wel wil het bedrijf „een vinger in de pap houden” voor de lange termijn. Tegelijkertijd lichtte de ambtenaar de ministeriële uitgangspunten over nieuwe Amerikaanse sancties toe.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat „er geen sprake is van belangenverstrengeling omdat de medewerker [tijdens zijn detachering] werkzaam is voor Shell, door Shell wordt betaald en niet door Buitenlandse Zaken wordt aangestuurd.” Shell betaalde aan het ministerie het salaris van de hoge ambtenaar tijdens zijn detachering.

Shell is het winstgevendste bedrijf van het land en een van ’s werelds grootste multinationals. Shell „heeft evenredig veel greep” op de overheid, stelt de ambassade in 2009. Het detacheringsproject wordt hiervoor als bewijs aangedragen. De laatste jaren heeft de ambassade bijna honderd ‘cables’ verstuurd over Shell. Daarin wordt ook een conflict met Rusland uitgediept. Toenmalig bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer zou de Russische zakenpartners van „maffia-achtige praktijken” hebben beticht.

Dit artikel is onder meer gebaseerd op de volgende cable:
228136
(2 oktober 2009)

Lees op deze overzichtspagina berichten die we over de cables schrijven en de bijbehorende telegrammen.====

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s