Wie verwacht er nu iets nieuws van …

 

… volgens Joden en Christenen het op één na oudste verschijnsel op aarde: De Prins der Duisternis. Verhagen jengelde op Buitenlandse Zaken al steeds hetzelfde liedje, dat voorgeschreven wordt door grote broer Amerika. Ook op zijn mieuwe post Economische Zaken, Landbouw en Innovatie levert hij niet veel nieuws, maar wie dat verwachtte is ook niet goed wijs. Machtswellustelingen houden immers altijd vast aan beproefde receptuur. Innovatie? Wat innovatie? Niks innovatie.

 

====Volkskrant 08-02-2011, pagina 2

Nieuw industriebeleid Verhagen ‘niet nieuw’

ROBERT GIEBELS

AMSTERDAM

Het nieuwe industriebeleid van minister Verhagen van Economische Zaken krijgt kritiek van hoogleraren innovatiebeleid. Ze zien niets nieuws in het gericht steunen van negen economische ‘topsectoren’. Reden is dat het kabinet geen nieuw geld voor dit beleid uittrekt.

Feitelijk gaat er volgens de wetenschappers zelfs minder geld naar het industriebeleid, omdat er een eind komt aan het met aardgasbaten financieren van wetenschappelijk onderzoek voor het bedrijfsleven.

Verhagen wil negen exportgerichte sectoren – hightech, energie, life-science, creatieve industrie, logistiek, chemie, waterbouw, landbouw en tuinbouw – financieel ondersteunen met, na 2015, 1,5 miljard euro per jaar. ‘Een beetje schuiven met bestaande potjes’, is de typering van Dany Jacobs, bijzonder hoogleraar industriële ontwikkeling en innovatiebeleid aan de Universiteit van Amsterdam.

‘Een sigaar uit eigen doos’, vindt professor Jos Engelen. Hij leidt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) dat van Verhagen de helft van zijn onderzoeksbudget van 300 miljoen euro beschikbaar moet stellen aan onderzoek voor de negen economische topsectoren. ‘Dat doen we namelijk al ruimschoots’, zegt Engelen.

Hoogleraar innovatiebeleid Bart Nooteboom van de Universiteit van Tilburg heeft kritiek op het überhaupt aanwijzen en aldus afbakenen van economische sectoren waarin Nederland sterk is. ‘Als ze toch al succes hebben, waarom zou je ze dan nog steunen?’, vraagt Nooteboom zich af. Anders dan het kabinet gelooft hij dat innovaties altijd van buitenstaanders komen en zich in hun toepasbaarheid nooit tot één afgebakende sector beperken.

Hoogleraar Jacobs ziet Verhagen ‘enorme ambities verkopen als grootse plannen, zonder dat er geld voor is’ – een patroon dat hij ook waarnam in de werkwijze van het kabinet-Rutte. ‘Denk aan de drieduizend politiemensen die erbij zouden komen. Daarbij ging het om het terugdraaien van de beslissing om het politiekorps met drieduizend agenten te verminderen. Retoriek, dat is dit nieuwe industriebeleid.’ ====

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s