Hoe armetierig kan je als politieke partij worden?

Als je de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten moet beginnen met een happening met verbodsborden voor harder dan 130 km/u  op de snelweg. Ofwel: we mogen tegenwoordig met grotere snelheid de ondergang tegemoet. Van goed onderwijs, van kenniseconomie, van verdraagzaamheid, eigenlijk van ons Nederlander – en niet hollandse kaaskop – zijn.En dat heet dan “onze” minister-president. Ik heg er verder geen woorden voor (over).

 

 

Voor niet-abonnees:

====Volkskrant 14-02-2011, pagina 3

VVD Rutte’s voornaamste zorg: dat de kiezer het wel goed vindt

Snelweg is decor voor VVD-festijn

JAN HOEDEMAN
BEESD

De start van de VVD-verkiezingscampagne voor de provinciale staten is zaterdagochtend bij een Texaco-benzinestation aan de A2, zo’n 20 kilometer onder Utrecht. De uitbater heeft contact gezocht met de moedermaatschappij in Rotterdam. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat de grootste partij van Nederland zijn campagne-activiteiten ontplooit op het terrein van Texaco, maar op dat van Rijkswaterstaat.

Dat mag de pret niet drukken. Vier grote bussen boordevol goed geluimde VVD-bobo’s uit allerlei gremia rijden de winderige parkeerplaatsen op, waar de gevoelstemperatuur onder het vriespunt komt. Het zal minister-president Mark Rutte niet deren, de kou lijkt hem langs zijn rug af te glijden. Hij is hier samen met minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu om het vooruitgangsgeloof van de liberalen kracht bij te zetten.

Kou

Want hier mag straks harder worden gereden. Op een plateau staat een in zwart doek gewikkeld verkeersbord met de nieuwe maximumsnelheid. Het VVD-Kamerlid Anne Mulder grapt: ‘Zul je zien dat er 150 op staat’, maar als Schultz en Rutte het doek wegtrekken en het bord onthullen, is het toch echt 130.

Een dag vóór de verkiezingen van 2 maart mag er op acht plaatsen 130 kilometer per uur worden gereden. Rutte: ‘Vóór het einde van de kabinetsperiode mag er op eenderde van Nederlandse snelwegen 130 km per uur worden gereden.’ De autominnende lezers van De Telegraaf hebben dit belangrijke nieuws vanochtend al in hun krant gelezen.

20 kilometer noordelijker fulmineert D66-leider Alexander Pechtold bij zijn campagnestart tegen de ‘symboolpolitiek’ van de VVD. ‘Tsjonge, de autorijder wint 74 seconden op de Afsluitdijk als hij 130 mag rijden.’

Gezag

Maar hier in Beesd ontpopt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zich als een onvervalst campaigner. In zijn witte jack met VVD-logo is hij een van de weinigen met voldoende gezag om erin te slagen een automobilist tot staan te brengen. Hier wreekt zich dat de VVD’ers niet het Texaco-terrein op mogen, waardoor volgetankte auto’s al vaart hebben als zij ministers en Kamerleden ontwaren. Opstelten tegen de automobilist die het raampje laat zakken: ‘We zijn ook voor de maximumsnelheid omhoog naar 130 km.’ Dan bast hij: ‘Dus ja? Vertelt u het verder!’

De VVD’ers uit het kabinet zijn er bijna allemaal. En ook Kamerleden, kandidaten voor de provinciale staten en zelfs Frank de Grave, oud-minister van Defensie. Ze luisteren naar Rutte, die zegt: ‘Gisteren was eurocommissaris Neelie Kroes bij mij op het Torentje.’ Het is bijna ongelooflijk, omdat de VVD anderhalf jaar geleden nog structureel laag scoorde in de peilingen. Nu bezet ze als grootste partij het Torentje en levert een premier.

Rutte grijpt deze campagnestart aan om te waarschuwen dat al het moois op losse schroeven kan komen te staan als de coalitie geen meerderheid houdt in de Eerste Kamer. ‘Ik heb een grote zorg, dat de kiezer denkt: er zit een goed kabinet, het komt wel goed als ik niet naar de stembus ga. Maar dan kunnen we niet waarmaken wat we willen. Kom naar de stembus en maak het mogelijk ons beleid waar te maken!’====

 

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in politiek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s