Daar gaat ons goeie geld Algemene Wet Belabberde Zorg

Je kan hier twee dingen over zeggen: 1. Daar gaat ons goeie geld en 2. We zullen maar denken, dat dan die adviesbureaus in elk geval niet werkloos zijn.
Ik tel trouwens 8 personen voor 1.535/persoon = 12.280 + 44.744 voor de adviesbureaus = 57.024. Waar haalt de schrijver die ton (100.000) vandaan?

Ziek ben ik al, maar zelfs de overweging, dat bij top-ambtenaren en top-functionarissen, die op de top van Europa in top-locaties reorganisaties gaan bestuderen, top-hotels en top-restaurants horen, kunnen mij er niet van overtuigen, dat er niet nog meer zwaar weer voor de AWBZ en voor degenen, die daarvan afhankelijk zijn, op komst is.

Ik denk dat we het maar moeten omdopen in Algemene Wet Belabberde Zorg.

Je kan je ook nog afvragen tegen welk salaris Iris van Bennekom naar De Friesland gaat, ik geloof niet dat topambtenaren op ministeries slecht verdienen. Dat verhuizen naar het bedrijfsleven is trouwens grote mode aan het worden bij de overheid. Wouter Bos naar KPMG, Camieltje Eurlings naar KLM/Nederland en wie nog meer van waar waarheen? Zijn ze bij de bedrijven  een lobby-netwerk à l’americaine aan het opbouwen? Het zou me niets verwonderen.

====Luxe studiereis zorgtop kost belastingbetaler een ton

In: vk,nl Van onze verslaggever Gijs Herderscheê − 18/02/11, 06:27

© Colourbox

DEN HAAG – Tientallen topbestuurders uit de zorg zijn deze week op studiereis in Zwitserland. Ze bestuderen vanuit een toplocatie bij Zürich de reorganisatie van de langdurige zorg in Zwitserland. De reis kost de belastingbetaler bijna 100 duizend euro.

De reizigers zien de Zwitserse reorganisatie als voorbeeld. In Den Haag wordt gewerkt aan reorganisatie van de zorg die via de zorgwet AWBZ is geregeld. De reis kost per persoon 1.535 euro.
De zorginstellingen waar de bestuurders werken, betalen de reis.

Omdat de instellingen van de meeste bestuurders worden gefinancierd uit de zorgwet AWBZ, wordt de reis indirect door de premiebetaler opgebracht. Een burger met modaal inkomen betaalt jaarlijks 12 procent daarvan, circa 4.000 euro, aan de AWBZ.

Geleid door topambtenaar
De reis wordt geleid door een topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid die op 1 maart vertrekt. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt het ‘schokkend te horen hoe een elitair clubje naar Zwitserland afreist om inspiratie op te doen voor de langdurige zorg in Nederland’. Leijten: ‘Het lijkt wel een afscheidsreisje van een vertrekkend topambtenaar. Als je iets over Zwitserland wilt weten, geef je ambtenaren een opdracht of je laat Zwitserse experts hier een lezing geven. De rekening zal nu niet misselijk zijn. Dat is bizar. Ik wil hier opheldering over van de minister’, zegt Leijten.

Het ministerie geeft een summiere reactie: ‘Beide bewindspersonen op VWS hebben bij hun aantreden duidelijk gemaakt dat in deze tijd van bezuinigingen alle activiteiten en reizen zo sober mogelijk moeten worden uitgevoerd. Deze reis was echter al georganiseerd.’

De reis is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid georganiseerd door adviesbureaus BKB en Plexus die daarvoor samen 44.744 euro ontvangen. Zowel BKB als Plexus krijgt veel opdrachten van VWS.

Interne groepssessies
De hele week, van maandag tot en met vrijdag, verblijven 28 topbestuurders van zorginstellingen en  vier topambtenaren van VWS onder leiding van de organisatoren van BKB en Plexus in Zürich.

Op het programma staan bezoeken aan Zwitserse zorginstellingen, stadswandelingen en ‘interne groepssessies’ over  bijvoorbeeld ‘de toekomst van langdurige zorg in Nederland’ en ‘waardering voor personeel en cliënten’. Elke dag wordt afgesloten met een diner op een toplocatie.

Waardecreatie

Maandag en vrijdag zijn ‘reisdagen’. Dinsdag was het thema ‘houdbaarheid/solidariteit van de langdurige zorg in Nederland en Zwitserland’. Woensdag ging het om ‘waardecreatie voor personeel en patiënt’ en donderdag ging het over ‘succesvolle positionering/ kiezen voor kwaliteit’.

De reis wordt geleid door  Iris van Bennekom, de topambtenaar die op VWS verantwoordelijk is voor de AWBZ. Van Bennekom stapt op 1 maart over naar zorgverzekeraar De Friesland.

Op de lijst deelnemers staan onder meer Greet Prins, die Philadelphia Zorg reorganiseerde nadat die gehandicapteninstelling in 2009 bijna failliet ging door mismanagement. Ook Jan de Vries, bestuurder van MEE Nederland en oud-CDA-Kamerlid staat op de lijst. Jopie Nooren van Lunet Zorg uit Brabant, Rob van Dam van de in problemen verkerende Haagse Wijk- en WoonZorg, Rien van der Kolk van De Rijnhoven, Marijke van Putten-Van Vlijmen van GGZ Noord Holland Noord en Joop Hendriks van Bronovo Nebo staan op de deelnemerslijst.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in baan, macht, politiek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s