GroenLinks

Er is nog een reden om niet op GroenLinks te stemmen. Eerst was er Sap’s echec met betrekking tot de “missie” naar Kunduz en nu willen ze de enige stabiele factor in het Nederlandse politieke bestel reduceren tot een marionet. Zie het artikel in nrc.nl :

GroenLinks wil koningin enkel nog in ceremoniële rol

Binnenland

Tweede Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) komt nog dit jaar met een initiatiefwetsvoorstel voor een louter ceremoniële rol van het staatshoofd, meldt Novum. Voor het plan moet de Grondwet op twee punten worden veranderd, zo zei de partij vanavond.

De partij wil onder meer dat het staatshoofd alle functies binnen het landsbestuur verliest. De koning of koningin heeft dan alleen nog een representatieve functie. Als het plan van GroenLinks doorgaat, is de koning of koningin straks zodoende niet langer het hoofd van de regering. Het staatshoofd hoeft dan geen wetten meer te ondertekenen en is dan niet langer voorzitter van de Raad van State, dat de regering van advies voorziet.

GroenLinks komt met het voorstel nadat theoloog en vertrouweling van de Koninklijke familie Huub Oosterhuis vorige week in het televisieprogramma beweerde dat koningin Beatrix afgelopen jaar zwaar was gecensureerd in haar kersttoespraak. Als het voorstel wordt aangenomen, kan de koning of koningin op eigen gezag zijn of haar toespraken vormgeven.

Van Gent stelt dat de kwestie opnieuw laat zien hoe moeilijk het is de publieke ruimte te bepalen voor de eigen opvattingen van de koningin. “Wanneer het Koninklijk Huis alleen nog een ceremoniële functie heeft, is het ook makkelijker om de leden van het Koninklijk Huis meer bewegingsvrijheid te geven. Zij kunnen zich dan ook makkelijker uiten in het openbaar.”

Aan de bevoegdheden van koningin Beatrix tornen, wil GroenLinks niet. De partij wil het debat alleen voeren voor de troonswisseling. Dan kan het volgende staatshoofd, kroonprins Willem-Alexander, een betere invulling aan zijn ambt geven, aldus de partij.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in koningshuis, macht, politiek, stabiliteit and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s