Het is niet alles …

… goud wat er blinkt in de “Arabische revolutie” . Integendeel: zo nu en dan laten de werkelijke machthebbers –  en wellicht de uiteindelijke aanstichters van de revolutie – hun tanden zien: eerst in Tunis en nu weer in Cairo.

“Egyptische leger verwijdert betogers met geweld bij regeringsgebouw

door Hans Klis  in nrc.nl op 26 februari 2011
Buitenland

De Egyptische militaire politie heeft vanochtend demonstranten hardhandig verwijderd bij het regeringsgebouw in Kairo. Zij demonstreerden daar om hun eisen van politieke hervorming en het vertrek van leden van het oude regime kracht bij te zetten, meldt AP.

Zo’n honderdvijftig betogers probeerden vannacht te overnachten bij het gebouw. Maar na het ingaan van de avondklok probeerde de militaire politie hen uiteen te drijven, toen zij zich verzetten, werden de demonstranten met stokken geslagen en gearresteerd. Volgens ooggetuigen leek het optreden op dat van veiligheidsdiensten onder oud-president Hosni Mubarak.

Het optreden van het leger laat zien dat zij een hardere lijn hanteren dan voor het vertrek Mubarak. Tot nu toe kwam het niet tot een botsing tussen de betogers en militairen. De Opperste Militaire Raad, die nu de macht in handen heeft in Egypte, heeft beloofd democratische hervormingen door te voeren. De Raad bood na afloop in een verklaring zijn excuses aan voor het geweld.

De Raad stelde dinsdag een nieuw kabinet met leden van de oppositie, maar ook getrouwen van Mubarak.

Het geduld van de protestbewegingen begint echter op te raken. Gisteren demonstreerden tienduizenden Egyptenaren op het Tahrir-plein in de hoofdstad om druk uit te oefenen op het leger en onder andere het vertrek te eisen van premier Ahmed Shafiq, die werd aangesteld door Mubarak.

Bovendien willen de betogers dat de noodtoestand het land wordt opgeheven en dat politieke gevangenen worden vrijgelaten.

Verschillende oud-ministers van het regime van Mubarak zijn aangehouden en worden vervolgd voor misdaden die zij tijdens het bewind hebben begaan.

Lees hier meer over Egypte”

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in arabische revolutie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s