“DIT LAND….”

Ergert u zich ook zo aan politici en andere hotemetoten, die het over Nederland, over ons land hebben en dan voortdurend de uitdrukking “dit land” in de mond nemen?

Dan ergerde u zich naar alle waarschijnlijkheid ook bont en blauw aan ene Elco Brinkman, die zijn antwoord op een vraag van een moeder met twee kinderen met een gebrek begon met de woorden: “Mevrouw, die twee kinderen van u ….”. Haar vraag ging over het passend onderwijs, waarop dit kabinet – en deze keer gebruik ik die uitdrukking welbewust – zo gretig aan het bezuinigen is.

Met de uitdrukkingen: dit land, die twee kinderen, neem je een afstand van ons land en van de kinderen van die dame, die op dat moment alleen maar getuigt van een volkomen gebrek aan respect, aan empathie en aan vaderlandsliefde. Mijns inziens moet elke Nederlandse politicus of overheidsdienaar, die de uitdrukking gebruikt, onmiddellijk en zonder gouden, zilveren of zelfs maar koperen handdruk in het openbaar uit zijn ambt verwijderd worden. Laatst zei iemand mij, dat “de heer” Brinkman met dat antwoord onweerlegbaar zijn volkomen gebrek aan empathie en zijn overduidelijk schofterige egotripperij had aangetoond, en dat op die manier zijn antwoord toch nuttig was ge weest.

Geef mij Arnon Grunberg maar, die het bij zijn duidelijke bezwaren tegen de Nederlandse politiek toch steeds over “Nederland” blijft hebben.
Volkskrant 03-03-2011, pagina 1
VOETNOOT
Democratie
ARNON GRUNBERG

Ooit was ik te gast in een talkshow. Ik plaatste wat kanttekeningen bij de democratie in Nederland, waarop een andere gast, de gewezen CDA-politica Hanja Maij-Weggen, zei: ‘Maar daarvoor zijn mensen gestorven.’

Nu zijn er mensen die zeggen dat de verkiezingen van gisteren zo belangrijk waren, omdat mensen in Egypte succesvol de straat op zijn gegaan voor democratie en vrijheid.

Om misverstanden te voorkomen, de Egyptenaren hebben niet hun leven op het spel gezet om te horen hoe de heren Brinkman en Pechtold redetwisten wie het dichtst bij een boerderij woont.

Zij hebben niet op het Tahrir-plein gebivakkeerd om te horen hoe de heer De Graaf aan de heer Rouvoet van de ChristenUnie vraagt of het christendom niet mijlenver boven de islam verheven is.

Politiek in Nederland, dat is 10 kilometer harder mogen rijden op een stukje snelweg.

Daarvoor zijn circa driehonderd Egyptenaren inderdaad niet gestorven.

Quod erat demonstrandum.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in empathie, politiek, respect, Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to “DIT LAND….”

 1. Piet de Vries says:

  Het debat Wiegel Den Uyl was het einde van mijn respect voor politici.
  De heren deden niets anders dan elkaar uitspraken in de mond leggen en dan daar op inhakken.
  Ik ben het dan ook volledig eens met Van Rossum die verkiezingsdebatten een trieste zaak vindt.
  De afgelopen dagen was bij RTL een politicoloog aan te horen, van origine Limburger, die de keuze voor Wilders daaruit verklaarde dat Wilders duidelijke taal spreekt.
  Van de rest van de politici kun je dat niet zeggen, volgens hem.
  Ik ben het daar mee eens, met als uitzondering Ab Klink, die dan ook het bos werd ingestuurd.
  Pechtold b.v. zie ik als een uitstekende verkoper, helaas is me volstrekt onduidelijk wat hij aan de man probeert te brengen.
  Nu is het natuurlijk lastig de democraat uit te hangen, en tegelijkertijd onze baas, wat Chavez terecht ‘the evil empire in the north’ noemt, tevreden te houden.
  De kronkelingen om toch handlangers naar Afhanistan te sturen, Groen Links viel de eer te beurt, eens kijken of de KLM t.z.t. ook een baantje voor Sap heeft, waren tegelijkertijd vermakelijk en aanstootgevend.
  Het is weinigen bekend dat toen wij voor het eerst handlangers naar Afghanistan stuurden dit gebeurde na dreiging met VS sancties door Bremer, voormalig VS ambassadeur in Nederland.
  In het toneelstuk wat onze volksvertegenwoordigers toen opvoerden was Koenders de slechtste speler.
  Ik zag net de aankondiging dat een Clingendael man, in mijn ogen een NATO propaganda instituut, ging uitleggen wat de Nederlandse helicopter nu echt in Libië ging doen.
  Iedereen met enig verstand begreep al dat de Defensie woordvoerder onzin uitkraamde, nadat de Libiers de Nederlander die ‘geen enkele andere mogelijkheid had Libië te verlaten’, door het Khadaffi regime naar de ambassade in Tripolis was gebracht en vandaar direct naar Nederland kon vertrekken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s