JSF ofwel het dure speeltje van de elite van de luchtmacht.

Klein rekensommetje (op basis van de huidige schattingen, die naar alle waarschijnlijkheid nog omhoog gaan, want het “ding” is nog lang niet operationeel):

Kosten aanschaf 85 toestellen: 6,2 + 1,4 = 7,8
Kosten gebruik en onderhoud: 11,3 miljard
Tel dit bij elkaar op en doe het niet, en voilà 19,1 miljard euro. 1,1 meer dan de geschatte “noodzakelijke”bezuinigingen. Maar ja, regeren is vooruitzien en wie weet moeten we nog eens een no-fly zone helpen handhaven. Daar kan een klein land immers groot in zijn.

====

18 maart 2011, 22:02 in nrc.nl
Onderhoud JSF ruim een miljard duurder
door een onzer redacteuren Binnenland

De kosten voor het gebruik en onderhoud van de Joint Strike Fighter (JSF) vallen hoger uit dan eerder was begroot. Ze stijgen met twaalf procent ten opzichte van een vorige raming, meldt persbureau Novum.

Gedurende de dertigjarige levensduur van de JSF bedragen de kosten voor het geplande aantal van 85 van deze toestellen 11,3 miljard euro, meldt minister van Defensie Hans Hillen vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind vorig jaar werd al bekend dat de toestellen in de aanschaf al twintig procent duurder uitvallen. Nederland ging uit van 6,2 miljard euro investeringskosten, maar deze pakken 1,4 miljard hoger uit door onder meer de gestegen loonkosten en kosten van grondstoffen in de Verenigde Staten.====

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, analysis, defensie, hillen, industrie, Integere Politiek, krijgsmacht, TOEKOMST and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to JSF ofwel het dure speeltje van de elite van de luchtmacht.

  1. Aad Verbaast says:

    Onmiddellijk kappen met dit hele project. Wordt almaar gekker en gekker.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s