Waarom was er in Nederland ook al weer geen cordon sanitaire om gekke Geert?

Dat is volgens de Belgen 1 van de oorzaken van de verkiezingsverliezen van het Vlaams Belang. Of zouden CDA en VVD toch meer sympathie voor Wilders hebben dan openlijk wordt toegegeven? Lijkt een plausibele verklaring, gezien de politiek van vertegenwoordigers van beide partijen. Overigens een eigenaardiig verschijnsel: in heel Europa winnen de Wildersianen aan invloed en in Belgie verliezen ze die.
Volkskrant 23-03-2011, pagina 3
Leden Vlaams Belang keren partij rug toe
ANP
BRUSSEL
Het gaat niet goed met het Vlaams Belang. Steeds meer leden keren de extreem-rechtse partij de rug toe en ook een groeiend aantal politieke vertegenwoordigers houdt het voor gezien. Dat blijkt uit een artikel in Het Laatste Nieuws van dinsdag.

Volgens de grootste krant van België daalde het aantal leden van Vlaams Belang tussen 2007 en 2010 met ruim 20 procent. Sinds maart 2010 zegden 31 gemeenteraadsleden hun lidmaatschap van de partij op. Dat aantal kan nog oplopen doordat er in de fractie in de Gentse gemeenteraad ruzie is uitgebroken. Vijf van de negen leden van Vlaams Belang dreigen daar met opstappen.

De leegloop houdt verband met de electorale neergang van Vlaams Belang. In de jaren negentig behaalde de partij (toen nog Vlaams Blok geheten) de ene verkiezingszege na de andere, maar vanaf 2007 ging het bergafwaarts. In 2009 verloor de partij bij regionale verkiezingen eenderde van haar aanhang. Bij de landelijke verkiezingen van vorig jaar moest ze opnieuw terrein prijsgeven. Peilingen voorspellen verder verlies.

De andere Vlaamse partijen weigeren elke samenwerking met Vlaams Blok/Belang, waardoor sprake is van een ‘cordon sanitaire’. Vlaams Belang heeft nog nooit bestuursverantwoordelijkheid gedragen.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Alles is Recht en Onrecht, cda, Democratie - Media - Meningsuiting, Integere Politiek, Opiniemakers, rutte, vvd and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Waarom was er in Nederland ook al weer geen cordon sanitaire om gekke Geert?

 1. rikus says:

  Ik denk juist dat Geert dat graag had gewild. Alleen al de geruchten in de media over een cordon sanitaire hebben hem geen wind eieren gelegd.

 2. rikus says:

  Wacht maar eens af als er nieuwe verkiezingen komen

  • hansdekoning says:

   Kijk eens in deze politieke barometer?
   Coalitie is meerderheid kwijt
   In de week dat bekend werd dat Nederland deelneemt aan de militaire acties van de NAVO in Libië, raakt de regeringscoalitie haar meerderheid kwijt.
   Meest opvallend is het verlies van twee zetels van de PVV, waar met name de SP van profiteert. De SP weet kennelijk haar afkeer van de Nederlandse deelname aan de interventie in Libië beter over het voetlicht te brengen dan de PVV en stijgt twee zetels.
   Deze week kozen de CDA-leden hun nieuwe partijvoorzitter. Grote winnaar van de eerste ronde is Ruth Peetoom geworden. De winst van Peetoom, die tegen het kabinet Rutte stemde tijdens het CDA-congres, zorgt voor onrust. De christendemocraten dalen twee zetels.
   Ten slotte stijgt de PvdA twee zetels. De partij is nu samen met de PVV weer de tweede partij van Nederland.
   Lees hier de nieuwste column van politicoloog André Krouwel.
   Meer weten? bezoek http://www.synovate.nl
   Klik hier om de laatste peiling te bekijken! http://www.synovate.nl/content.asp?targetid=621

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s