Meer slagkracht en minder overlap door fusie toezicht

Dit had men NATUURLIJK nooit kunnen doen bij de oprichting van de respectieve “autoriteiten” en er moet al even natuurlijk eerst een nieuwe stuurgroep komen onder voorzitterschap van een “onafhankelijk”persoon om te bestuderen HOE men het precies zou moeten gaan doen. Dan kan vervolgens het dan heersende kabinet die aanbevelingen weer gheel of gedeeltelijk als niet herkenbaar naast zich neerleggen. Of moeten we dit meer zien als een stap om op het ambtenarenapparaat te bezuinigen? Het is natuurlijk ook mogelijk, dat men denkt, dat het makkelijker is om EEN organisatie om te kopen, dan drie of vier.


Nieuwsbericht | 25-03-2011
De Consumentenautoriteit, de Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit (OPTA) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) worden samengevoegd tot één nieuwe toezichthouder. Dat heeft het kabinet vandaag op voorstel van minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen besloten.
Kleinere en slagvaardige overheid
De samenvoeging past bij een kleinere en slagvaardige overheid. Er komt een eind aan de overlap van taken en de kennis over markttoezicht wordt beter gedeeld. Bovendien kan de nieuwe organisatie beter inspelen op de internationalisering en technologische ontwikkeling van de markt.
“Het toezicht krijgt meer slagkracht en wordt efficiënter,” verklaarde minister Verhagen. “Daarvan profiteren niet alleen bedrijven en consumenten, maar ook de belastingbetaler.”
Taken blijven gewaarborgd
De NMa treedt op tegen kartelvorming en economisch machtsmisbruik, en houdt toezicht op fusies, en op de energie- en vervoerssector. De OPTA is belast met het toezicht op de telecom- en postsector. De Consumentenautoriteit zorgt dat bedrijven geen inbreuk maken op de rechten van consumenten. Deze taken blijven ook in de nieuwe organisatie gewaarborgd.
Het kabinet gaat een stuurgroep instellen die onder leiding van een onafhankelijke voorzitter de nieuwe toezichthouder vorm gaat geven. De samenvoeging moet in 2013 zijn voltooid.
De komende tijd beziet het kabinet of ook taken van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) worden ondergebracht bij de nieuwe organisatie. De NZa houdt onder meer toezicht op de zorgmarkt.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Alles is Recht en Onrecht, baan, Democratie - Media - Meningsuiting, Integere Politiek, TOEKOMST, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s