KUNDUZ – WAAROM?

Waarom zouden we nog naar Kunduz gaan? Aan GEEN van de voorwaarden, die kabinet en kamer stelden wordt door de NAVO voldaan. Moeten we zo nodig? Hebben we geld over? Zijn we zoveel beter dan de andere NAVO-landen? Neen, dus we kunnen maar beter niet gaan en de niet uitgegevn centen besteden aan het reduceren van het aantal ontslagen bij defensie of – nog beter – aan het bestrijden van het alleen maar in de gedachten van het kabinet bestaande begrotingstekort. Maar ja, het trio Hansje, Ivootje en Markje mist dan natuurlijk wel wat tripjes naar Kunduz.
Ik citeer:

28 maart 2011, 07:28
NAVO tegen Nederlandse aanpak Kunduz
Afghanistan
door Peter van der Ploeg
Binnenland

De NAVO gaat niet akkoord met de Nederlandse aanpassing van de politietrainingsmissie in Kunduz. Het bondgenootschap ziet niets in het voornemen van Nederland om de training uit te breiden van zes naar acht weken, schrijft De Pers vanmorgen.

Ook inhoudelijk wil de NAVO geen aanpassing. Nederland wil de training verzwaren en meer aandacht geven aan mensenrechten en alfabetisering. Een woordvoerder van de NATO Training Mission-Afghanistan (NTM-A) zegt in De Pers dat aanpassingen haaks staan op de standaardisering die men wil bereiken.

Uit gesprekken die NRC-correspondent Bette Dam eerder deze maand met trainers en diplomaten in Afghanistan voerde, bleek al dat leidinggevenden bij de NAVO-trainingsmissie er niets voor voelen schriftelijk vast te leggen dat de basisopleiding acht weken zal duren. Ook individuele landen, zoals Nederland, zouden zich moeten houden aan de trainingsduur van zes weken.

Het kabinet deed de aanpassingen juist om voldoende steun in de Tweede Kamer te krijgen voor de missie in Kunduz. Vooral voor GroenLinks waren de aanpassingen cruciaal om de missie te kunnen steunen.

Trouwens, waarom zouden we in het kader van de NAVO naar Kunduz gaan? Die organisatie weet niet eens wat ze eigenlijk wil. Zie Libië: Eerst alleen maar embargo handhaven, nu weer ook meedoen aan no-fly-zone.
Eerst niet aan Nederlandse eisen voor Kunduz voldoen, nu weer, nou ja misschien toch wel.
Ik citeer alweer:

NAVO sluit aanpassing training Kunduz toch niet uit
(Novum) – De NAVO vindt het aanpassen van de politietraining in Kunduz ‘niet noodzakelijkerwijs onmogelijk’. Dit zegt luitenant-kolonel David C. Simons, hoofd voorlichting van de NATO Training Mission-Afghanistan, tegen de Volkskrant.
NAVO sluit aanpassing training Kunduz toch niet uit

Een woordvoerder van dezelfde organisatie liet maandag nog in De Pers optekenen dat de NAVO niet akkoord gaat met het Nederlandse voornemen om de duur van de basistraining op te rekken van zes naar acht weken. Volgens Simons zijn deze uitlatingen uit z’n verband getrokken.

“De NAVO ontvangt het besluit van Nederland om deel te nemen aan het opleiden van agenten met open armen”, zegt Simons. Als Nederland in de twee extra weken de aankomende agenten wil leren lezen en schrijven of kennis over mensenrechten wil bijbrengen valt daar over te praten.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, cda, vvd and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to KUNDUZ – WAAROM?

 1. berternste says:

  Groen Links had toch bedongen dat de politietraining van zes naar achttien weken zou worden uitgebreid? Waarom gaat het nu dan alleen over zes en acht weken?

  Het Haagse compromis over de missie naar Kunduz is onnavolgbaar.

  Bert Ernste

 2. hansdekoning says:

  Dank, Bert Ernste, voor de opsteker. Ik dacht tot nu toe dat het inderdaad om 8 weken ging en was me al aan het afvragen of alle GroenLinks-leden – behalve Ineke van Gent dan – zo gemakkelijk blij waren te maken met een (half)dode mus. De brief zelf heb ik maar opgeslagen en ik ben vast van plan hem van commentaar voorzien terug te sturen aan de ondertekenaars en ergens als open brief te publiceren.

 3. berternste says:

  Vreemd niet, dat de berichten in de pers van de afgelopen dagen alleen reppen van zes en acht weken? Zou Rutte tegen de NAVO gezegd hebben: “met een verlenging naar acht weken kom ik wel weg bij Groen Links?” Even een WikiLeakje graag.

  Overigens was het altijd al uiterst vreemd dat Nederland in de provincie Kunduz politiefunctionarissen gedurende achttien weken zou opleiden, terwijl in de rest van het land zes weken moesten volstaan.

  In Friesland agenten met cursus van achttien weken, in de rest van het land zes weken. Zoiets dus. Kan niet kloppen, gaat niet werken, denk ik dan.

 4. hansdekoning says:

  Ach Bert, Er bestaat geenpoliticus die in zijn eerste – en volgende – leugen is gestorven en die van ons, van de NAVO en in Afghanistan vormen daarop geen uitzondering, ook al heet hun partij GroenLink(s). Bovendien: Je kunt nu eenmaal niet een politieman in zo’n korte tijd opleiden: niet in 6, niet in 8 en niet in 18 weken. Zeker geen analfabetische moslims, die nog 5x per dag moeten bidden ook.

  Dank nog voor de link naar je desbetreffende blog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s