Balkenende-norm?

Zo lust ik er ook nog wel een paar. Maar ja, wat wil je van een partij die een zij-instromende partner van KPMG levert.

Ik citeer uit VK.NL
André Postema, kandidaatlid van de Eerste Kamer voor de PvdA, heeft de ‘erecode’ van zijn partij niet geschonden. Postema kan daardoor lid worden van Senaat voor de PvdA.
De erecode van de PvdA stelt dat leden die in de publieke sector werken, niet meer mogen verdienen dan de ‘Balkenendenorm’. Die was volgens de erecode in 2009 181.000 euro. In dat jaar verdiende Postema als vicevoorzitter van het bestuur van de Universiteit Maastricht 164.000 euro plus 41.000 euro pensioenbijdrage.

Hoewel Postema in 2009 de universiteit 205.000 euro kostte, verdiende hij volgens de PvdA toch minder dan de Balkenendenorm. Het ‘norminkomen’ van 181.000 euro is volgens de PvdA-commissie die Postema toetste aan de erecode ‘exclusief de overige vergoedingen en werkgeversbijdrage voor ­pensioen’.

Afwijking
De commissie gebruikt daarmee een berekening die afwijkt van de manier waarop het ministerie van Binnenlandse Zaken topsalarissen berekent. Het ministerie publiceert jaarlijks een lijst van publieke functies waar de totale beloning uitstijgt boven het gemiddelde salaris van een minister. Die berekening is inclusief de pensioenbetalingen. Het gemiddelde ministersloon kwam in 2009 uit op 181.000 euro.

Bij de Tweede Kamer ligt een wetsvoorstel dat de beloning van topfunctionarissen in de publieke sector normeert. De berekeningswijze komt overeen met de manier waarop de PvdA de erecode hanteert. Voor Postema zou het maximumsalaris volgens deze nieuwe regels 224.000 euro worden.

Nummer 14
Postema staat als nummer 14 op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Eerste Kamer. Waarschijnlijk krijgt de partij 14 zetels in de senaat. Postema heeft volgens de PvdA aangegeven dat de vergoeding die hij als lid van de Eerste Kamer zal krijgen, in een fonds van de Universiteit Maastricht zal storten waaruit studiebeurzen worden betaald.
En wat genereus, nietwaar, voor een grootgraaier?

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Alles is Recht en Onrecht and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s