Arnon Grunberg

Ook favoriete columnisten slaan in mijn ogen de plank wel eens mis. Ik citeer met tussenwerpsels:Volkskrant 31-03-2011, pagina 1
VOETNOOT
Lijdensverlangen
ARNON GRUNBERG

Er stond woensdag in de Volkskrant een interview van Ianthe Sahadat met de filosoof Jan Drost. Drost schreef Het romantisch misverstand. Anders denken over liefde.

Tegen Sahadat zei hij: ‘Romantiek is een vijand van de liefde.’ Hier kan ik het wel mee eens zijn

Zoals sommige economen dachten dat mensen machines zijn die hun kapitaal wensen te maximaliseren, Ja, niet dan? Zie de Grootgraaiers, waar ik regelmatig over val.zo lijkt Drost te denken dat mensen per definitie hun geluk wensen te maximaliseren. Ze willen het in elk geval perpetualiseren en dat is toch ook een soort maximaliseren

Er zit een diep verlangen naar lijden in ons. Op zijn minst het verlangen om het geluk te verspelen. Om zo nu endan wat ongelukkig te zijn; je weet immers niet wat geluk is zonder ongeluk.

Niet verbazingwekkend in een cultuur die zich gaarne christelijk noemt. Dat is niet alleen christelijk, dat is het geval met elke monotheistische godsdienst.

Jezus heeft voor ons geleden. Er zijn genoeg mensen die ook willen lijden. Voor ons, anders wel voor zichzelf. In bijna iedereen zit een kleine masochist. Ik zou eerder zeggen, dat er in elk mens een beetje masochisme – en OOK een beetje sadisme – zit.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, christendom, empathie, filosofie, islam, judaisme, masochisme, sadisme and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s