Staatsvijand synoniem met staatsgevaarlijk?

Is dat zo? Ik vind van niet. Trouwens het scheelt – dunkt mij – ook voor welke staat wie gevaarlijk is. De rebellen voor Libië of juist Khadaffi? Erwin L. voor Nederland of juist Balkenende, die ons weer aan de VOC-mentaliteit – en dus de slavenhandel – wilde hebben? We hebben – en ik heb en doe het nog steeds – Bush ervoor uitgescholden en inmiddels doet de Obama-regering ook van hartelust mee: Als de staat maar hard genoeg blijft roepen, dat iemand staatsgevaarlijk is, een gevaar vormt voor de maatschappij in het algemeen en dus ook voor de individuele burger in het bijzonder, dan gaat de meerderheid dat op den duur geloven en we stemmen dan als makke lammeren toe in elke beperking van onze individuele vrijheden en grondrechten uit angst voor terreur en terroristen. En dan arresteren we met groot geweld 12 Somaliërs, die we vervolgens weer vrij moeten laten omdat er geen enkel bewijs tegen ze is. Wat dat betreft functioneert onze RECHTSstaat gelukkig nog wel.

Hetgeen nog niet wil zeggen, dat we met het recht op vrije meningsuiting maar mogen zeggen wat er in ons – vaak eeuwig – boze hoofd opkomt met de bij ons gehoor van dat moment passende woorden zoals “kopvoddentaks” e.d. En Arnon Grunberg heeft wat betreft de waxinelichtjeshoudergooier Erwin L. en Hare Majesteit gelijk, ook zij had haar mond best open mogen doen toen hij zo lang invoorarrest werd gehouden.
Volkskrant 01-04-2011, pagina 1
VOETNOOT
Beveiliging
ARNON GRUNBERG

Op Koninginnedag worden 1.300 agenten ingezet om koningin Beatrix en haar familie te beschermen, meldt het ANP.

Het woord ‘beveiliging’ vat dit tijdperk goed samen. De burger is gewend geraakt aan de paranoia van de staat, en ook aan zijn eigen paranoia.

Het zou koningin Beatrix sieren als zij verklaart dat het geen pas geeft een man die een waxinelichthouder naar haar Gouden Koets gooit zonder vorm van proces een half jaar op te sluiten.

Toen Bush nog president was, sprak de verlichte Europeaan schande van Guantánamo Bay. Guantánamo Bay bestaat nog, maar onder Obama is alles vergeven en vergeten.

Feitelijk heeft de Nederlandse staat Erwin L. – de man die de waxinelichthouder gooide – tot enemy combatant verklaard.

De Nederlandse rechtsstaat is er alleen voor mensen die geen vijand van de staat zijn. En wie een vijand van de staat is, dat bepaalt de staat. Maar dat spreekt vanzelf.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Alles is Recht en Onrecht, Democratie - Media - Meningsuiting and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s