Forse beloningsverhoging bij top bedrijfsleven.

Wat mij nou echt interesseert is: Over hoeveel topbestuurders gaat het nu eigenlijk. Wat is het totale bedrag, waarom het gaat. Hoever zou de belastingdienst meer binnen krijgen, als voor de inkomenstop – zeg vanaf 100.000 – een top tarief van zeg 80% ging gelden. Dat weten alleen de Volkskrantonderzoekers en ik moet zeggen dat ik dat geen fatsoenlijke voorlichting vind. Kijk, van het verhaaltje dat ze dan allemaal weglopen naar een ander land gelooft niemand meer iets, geen xenofober iemand dan een topbestuurder.

Gaat het om 21 topmensen? Moet je gewoon het gemiddelde – 3,1 miljoen – met 21 vermenigvuldigen tot 65,1 miljoen? Dan zou alleen het rechtvaardigheidsgevoel van de “heffe des volks” bevredigd worden en op dat te bezuinigen bedrag van 18 miljard maakt 80% van 63miljoen=50,4 miljoen niet veel uit.

Maar beperkt die “beloningsverhoging” zich wel tot de absolute top? Tot wat heet de Chief Executive Officers? Ik geloof er niets van. In dat geval zou je namelijk echt te maken krijgen met het jalouzie-syndroom en zou het verschijnsel klokkenluiders exponentieel toenemen. Denk ik zo, maar verbeter mij alstublieft als ik er faliekant naast zit.

Volkskrant 01-04-2011, pagina 2
Bonussen 2010
Forse salarissprong topbestuurder
XANDER VAN UFFELEN
AMSTERDAM
Dankzij hogere bonussen en forse aandelenbeloningen is het inkomen van topbestuurders terug op het niveau van voor de kredietcrisis. De totale beloning van de bestuurders nam vorig jaar met 16 procent toe, naar gemiddeld 3,1 miljoen euro. Peter Voser van Shell kreeg met 10,5 miljoen euro veruit het hoogste bedrag toebedeeld.
Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de salarissen van bestuursvoorzitters bij 21 van de 25 bedrijven uit de Amsterdamse beursgraadmeter AEX. Met de salarissprong weten de bestuurders hun inkomensverlies van de afgelopen twee jaar te compenseren. In 2008 en 2009 ging de totale beloning bij de topbestuurders in totaal met zo’n 20 procent omlaag.
De grote salarisschommelingen worden veroorzaakt door bonussen, optiewinsten en aandelenwinsten. In het bedrijfsleven zijn de bonussen na twee magere jaren in 2010 weer aanzienlijk gestegen. De topbestuurders zagen hun gemiddelde jaarbonus met 40 procent toenemen, naar 935 duizend euro. Het vaste jaarsalaris van bestuurders bleef met gemiddeld 890 duizend euro wel nagenoeg gelijk.
Alleen bij de financiële instellingen is de bonus, na druk van de publieke opinie, in de ban gedaan. De salarissen van Jan Hommen (ING) en Alexander Wynaendts (Aegon) blijven daardoor nagenoeg ongewijzigd.
Topbestuurder Ad Scheepbouwer, die volgende week afzwaait als hoogste baas van telecombedrijf KPN, werd na twee jaar verdrongen als de grootverdiener uit de AEX. De Zwitser Peter Voser van oliebedrijf Shell wist vooral dankzij een hoge aandelenbonus zijn salaris met 33 procent op te schroeven naar ruim 10 miljoen euro.
Scheepbouwer staat met 7,9 miljoen euro op de tweede plaats van grootverdieners. Klaas Wester van Fugro ontving vorig jaar ruim 5 miljoen euro en eindigde als derde.
Het incasseren van een bonus of een aandelenbeloning is zeer bepalend voor het totale inkomen van een bestuurder. Topvrouw Nancy McKinstrey van uitgever WoltersKluwer wist haar doelen vorig jaar niet te halen, en kreeg dan ook geen aandelenbonus uitgekeerd. Ze zag prompt haar inkomen met 37 procent kelderen. Ben Noteboom van uitzendbedrijf Randstad kreeg daarentegen een fors pakket aandelen toegewezen en zag zijn inkomsten ruimschoots verdubbelen.
De hogere inkomsten weerspiegelen ook de hogere winsten in het bedrijfsleven. Door kostensanering en aantrekkende verkopen zijn bijna alle AEX-bedrijven weer winstgevend. Alleen AirFranceKLM zat in het vorige (gebroken) boekjaar nog in de verliezen. Het meest winstgevende bedrijf Shell, met 15 miljard euro winst, heeft ook het hoogste salaris.
De beloning van topbestuurders in Nederland is vorig jaar met 16 procent gestegen, naar gemiddeld 3,1 miljoen euro, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Alles is Recht en Onrecht, Democratie - Media - Meningsuiting and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Forse beloningsverhoging bij top bedrijfsleven.

 1. Aad Verbaast says:

  Zit toch geen woord Spaans bij? Het gaat om de leden van de RvB van die 21 beursgenoteerde ondernemingen. Die moeten hun inkomens (met alles er op en er aan) publiceren. Daar komen dus deze statistieken vandaan.
  Blijft natuurlijk wel een wazig gebeuren.
  Als ze stellen dat de financiële instellingen terughoudend zijn geweest in het uitkeren van bonussen, dan geldt dat misschien voor de ING (nadat men begon te mopperen overigens) waar de RvB de bonussen weer heeft ingeleverd. Dat was in totaal nog geen 3 miljoen. Maar de ING keerde wel 550 miljoen uit aan bonussen aan het lagere echelon. Waarom die dan niet ook massaal ingeleverd? Dat tikt tenminste aan. Kunnen ze weer een stuk van de lening mee aflossen..

 2. hansdekoning says:

  Ik had het met een anderszins onbevooroordeeld persoon over dat lagere echelon. Hij gaf toe, dat er wel wat in mijn zin “Kijk, van het verhaaltje dat ze dan allemaal weglopen naar een ander land gelooft niemand meer iets, geen xenofober iemand dan een topbestuurder. “ Hij wilde er echter niet aan dat dit ook voor de lagere echelons gold en dan – zo zei hij – lag de Nederlandse kennis-economie op zijn kont. Dat de huidige regering met haar onderwijs-onvriendelijke maatregelen daar eerder schuld aan had, wilde er bij hem niet in. Dat we een Amerikaans aandoende kant opgaan ook al niet.

 3. Joke Mizée says:

  Ik begrijp niet zo goed waarom je vnl. geïnteresseerd bent in het totale bedrag van die verhoging, die er slechts voor zorgt dat ze weer op hun oude niveau zitten. De 8 % hoogst vermogende Nederlanders bezit 49 % van het totale Nederlandse vermogen. Als die 3 % meer belasting zouden betalen levert dat 18 miljard op.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s