Vrijheid van meningsuiting? Wet Openbaarheid Bestuur?

Het wordt toch werkelijk tijd dat deze minister terugkeert op aarde, dwz. verwijderd wordt uit de “hoger sferen” van het kabinet.

Hoe haalt hij het in zijn hoofd een verdienstelijk Nederlander als Rop Gonggrijp aan de Verenigde Staten te willen uitleveren; aan een land nota bene, dat uit chauvinisme weigert het verdrag over het Internationaal Strafhof te ratificeren uit – de terechte – angst, dat er dan wel eens Amerikaanse oorlogsmisdadigers voor dit Hof zouden moeten verschijnen. Denk aan G.W. Bush , aan Cheney en aan de bemanning van de helicopter uit “Collateral Murder”.

Zijn juridische adviseurs zouden hem eens duidelijk moeten maken wat vrijheid van meningsuiting hier in Nederland betekent en hem met de neus drukken op de feiten in de Wet Openbaarheid Bestuur. Als hij de kranten en de aan hem opgestuurde artikelen over de (mis)(be)handeling van Bradley Manning had gelezen, zou het hij niet wagen een opmerking te maken als “niet bekend te zijn met de omstandigheden waaronder Manning gevangen zit”. Of de minister heeft een bijbaantje als lobbyist voor de Verenigde Staten en Israel? Of hij bezit een zodanige arrogantie, dat een goede verhouding als schoothondje van de Verenigde Staten en hun president Obama hem meer waard is dan medemenselijkheid en rechtvaardigheid. Kortom: Weg met deze minister, die zo langzamerhand zelfs voor het kabinet Rutte teveel fouten maakt. Voor Rop Gonggrijp hebben hij en Hillen n.a.w. niet net zo’n helicopter klaar staan als voor die man van Royal Haskoning.

Uit: VK.NL
dinsdag 5 april 2011
Van onze redactie − 05/04/11, 10:56

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat oprichter van internetprovider XS4ALL Rop Gonggrijp wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.
Dat meldt Webwereld vandaag, op basis van antwoorden van Rosenthal op Kamervragen van GroenLinks. De Verenigde Staten doen onderzoek naar Gonggrijp vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de organisatie achter WikiLeaks.

Gonggrijp zou hebben geholpen bij het samenstellen en publiceren van de film Collateral Murder, waarin te zien is hoe onder anderen journalisten worden beschoten in Irak, vanuit een Amerikaanse legerhelikopter. Zelf heeft hij nooit ontkend dat hij meegeholpen heeft met Collateral Murder, maar Gonggrijp ontkent in alle toonaarden dat hij onderdeel van WikiLeaks is geweest of is.

Aanklacht
Volgens Rosenthal lig er op dit moment ligt geen aanklacht tegen Gonggrijp. Maar als dat zo is, sluit hij uitlevering niet uit, schrijft Webwereld. ‘Uit dat verzoek dient onder andere te blijken naar welke strafbare feiten onderzoek wordt gedaan, zodat de Amerikaanse strafrechtelijke belangen kunnen worden afgewogen tegen de belangen van betrokkene’, stelt Rosenthal. ‘Dat proces is met voldoende waarborgen omkleed. Ik sluit daarom niet nu uit dat Nederland medewerking zal verlenen.’

In de Verenigde Staten zit op dit moment alleen de militair Bradley Manning onder erbarmelijke omstandigheden vast, hij wordt ervan verdacht enorme hoeveelheden diplomatieke documenten aan WikiLeaks gelekt te hebben. Rosenthal zegt in zijn antwoorden ‘niet bekend te zijn’ met de omstandigheden waaronder Manning gevangen zit.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Amerika en politiek, belangenverstrengeling, Democratie - Media - Meningsuiting, Internationaal Strafhof, klokkenluiders, lobbyisten, rosenthal and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Vrijheid van meningsuiting? Wet Openbaarheid Bestuur?

 1. Jonge, jonge…wat een ongelooflijke kontenkruiper is die Rosenthal….en onbenul.

 2. fulpsvalstar says:

  Rosenthal is ten onrechte op BuiZa terecht gekomen, daar hoort een ervaren politicus, bij voorkeur met ook een diplomatieke achtergrond.
  Aan zijn hele optreden kun je zien dat hij zich eigenlijk een kat in een vreemd pakhuis voelt.
  Nederland zou nooit en te nimmer mensen naar het buitenland moeten uitleveren die voor de Nederlandse wet niets strafbaars hebben gedaan, zoals je terecht opmerkte, wij hebben vrijheid van meningsuiting en wij hebben de WOB.

 3. P.H.M.van de Kletersteeg says:

  Nederland levert al jaren mensen uit aan USA zonder dat enig bewijs wordt gevraagd.
  Waarom voor deze een uitzondering maken, als een gewone taxichauffeur zonder meer wordt uitgeleverd?
  Het nederlanderschap betekent niets meer; dat is de realiteit.
  De duitsers leveren niemand uit.
  Zie de geschiedenis van nederlandse SS ers die in duitsland kwamen.

 4. Peit de Fries says:

  Rabiaat anti Amerikaans aan het worden ?

  • hansdekoning says:

   Rabiaat anti Witte Huis, ja. Rabiaat anti Israelische regering, rabiaat anti-Nederlandse overheid, zodra ze Nederlanders gaan uitleveren, die niets misdaan hebben en zeker niet in Amerika, ja en nog eens ja. En zelfs dan probeer ik nog objectief te blijven, wat me spijtig genoeg niet altijd lukt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s