De Jager op Groot Geld

Een belasting, die oorspronkelijk bedoeld was om het ge(mis)bruik van plastic tegen te gaan en die aan het eind van het traject 16 (ZESTIEN) verschillende tarieven heeft voor 16 (ZESTIEN) verschillende verpakkingssoorten, is volgens elk weldenkend mens een heel klein beetje over de top, nietwaar? De bedenker van dit schoons? Jan Kees de Jager, jajja dezelfde die nu als minister lands financiën beheert en het bij het instellen van de verpakkingstaks in 208 voor een gedeelte als staatssecretaris. Waarlijk met zo’n man komen we vast gauw uit de begrotingsellende, vooral gezien het feit, dat hij nu weer van plan is die belasting in het kader van de “oorlog” tegen de bureaucratie maar weer af te schaffen. Wat maakt deze minister – die ik nooit heb gemogen – toch zo populair? Dat hij zo lief lacht bij alles wat hij zegt? Of zou het toch die zachte “g” zijn? Volkskrant 07-04-2011, pagina 4
Belasting op verpakking afgeschaft voor bedrijven
DOUWE DOUWES
DEN HAAG

Het kabinet wil de verpakkingsbelasting afschaffen. Het plan staat in de ‘fiscale agenda’ van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën (VVD), aldus ingewijden in Den Haag.

Een zegsman van Weekers wil het bericht ‘bevestigen noch ontkennen’. Maar het schrappen van de belasting past perfect binnen het streven van Weekers om het belastingsysteem te vereenvoudigen. De verpakkingsbelasting leidt tot veel administratieve rompslomp voor bedrijven.

Minister De Jager van Financiën (CDA) voerde de belasting – toen nog als staatssecretaris van Financiën – per 1 januari 2008 in. De bedoeling was bedrijven te bewegen hun producten in minder plastic te verpakken.

Alle bedrijven die meer dan 15 duizend kilo aan verpakkingsmateriaal verbruikten, vielen onder de nieuwe taks. Toen bleek dat ook bedrijven werden geraakt die geen fysieke producten maken – advocaten, banken – werd de drempel 50 duizend kilo.

Bedrijven moesten een administratie bijhouden, wat tot veel protest leidde. Elke soort verpakkingsmateriaal – glas, papier, plastic – kreeg een eigen tarief, zodat de belasting uiteindelijk 16 tarieven bevatte.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Alles is Recht en Onrecht, Democratie - Media - Meningsuiting, industrie, Opiniemakers and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s