Defensie-bezuinigingen en de forever-continuing-JSF-story.

Mijn commentaar treft u aan tussen de tekst van het artikel, dat cursief is weergegeven. Mijn hele commentaar valt als volgt samen te vatten: “Wat moet je als minister immers met zo’n groot en machtig defensie-apparaat? Ze zetten je alleen maar voor schut als je ze ‘ns nodig hebt om de Blitz te maken.

Uit nrc.nl door Peter van der Ploeg
Binnenland
De ministerraad gaat akkoord met de ingrijpende bezuinigingen bij Defensie. Minister Hillen heeft dat vanmiddag gemeld na afloop van de ministerraad.
Vanaf negen mei staan alle tanks van het Nederlandse leger stil. De beide tankbataljons van de landmacht worden opgeheven omdat ze niet meer nodig zijn.
“De tank is bijna het symbool van de landmacht, dus dit is een harde klap. Over tien jaar waren de tanks aan vernieuwing toe geweest. Dan hadden we geen nieuwe besteld.” – minister Hans Hillen
Nederland verkoopt ook vier mijnenjagers, twee patrouilleschepen en een bevoorradingsschip, evenals negentien F-16′s, zeventien Cougar-helikopters en een DC-10-vliegtuig.
Daarnaast verdwijnen er twaalfduizend banen, waarvan zo’n zesduizend via gedwongen ontslagen. Defensie bezuinigt zo bijna een miljard euro per jaar. Hillen zei dat hij zijn best zal doen om de zesduizend mensen die gedwongen moeten vertrekken, elders aan een baan te helpen, bijvoorbeeld bij de politie.
‘Bezuinigingen zijn asociaal’
De bezuinigingen op defensie zijn asociaal en onverantwoord. Dat heeft voorzitter Wim van den Burg van defensiebond AFMP gezegd. Hij spreekt van een ‘keiharde slag in het gezicht van het defensiepersoneel’.
“Het is kaal en kil saneringsbeleid. Wij zullen ons hier met hand en tand tegen verzetten. Medewerkers hebben maandenlang in martelende onzekerheid verkeerd en worden nu snoeihard geraakt door asociaal en onverantwoord beleid.”
De AFMP wil dat niemand gedwongen wordt ontslagen en gaat daar de komende tijd actie voor voeren. Op 16 juni is er een landelijke actiedag.
Nog deze maand tweede JSF-toestel
Het kabinet koopt nog deze maand een tweede testtoestel van de JSF. Uitstel van de aanschaf leidt volgens Hillen tot hogere kosten voor het testtoestel. Nederland bestelde eerder al een eerste testtoestel. Dat wordt in augustus 2012 geleverd.

Ze zijn echt belust op het gegier van straaljagers. Of zouden ze hopen, dat ze als “drones” onbemand geleverd zullen worden over twintig jaar. Dan hoeven ze in elk geval geen echte piloten meer op te leiden en te betalen.

Het huidige kabinet heeft al eerder afgesproken geen besluit te nemen over de definitieve keuze voor een opvolger van de F-16. Dat moet een volgend kabinet doen.

Ze schijnen er ergens TOCH rekening mee te houden, dat de huidige coalitie gee tweede leven beschoren is en dan laat je dergelijke heikelijke beslissingen natuurlijk liever aan je tegenstanders over.

Hillen wilde vrijdag niet ingaan op de vraag wat de bezuinigingen bij defensie betekenen voor het aantal JSF’s dat Nederland zou kunnen kopen.

Neen, natuurlijk niet; dat moet je toch echt aan de volgende “bestuurders” overlaten.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, cda, defensie, Democratie - Media - Meningsuiting, hillen, krijgsmacht, macht and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s