Hooligans? Supporters? Tuig?

Of zijn hooligans altijd supporters? Sinds de “sport” voetbal professioneel werd, ben ik al van mening, dat dit alleen maar tot verruwing van het spel en rotzooi bij de aanhang kon leiden.
Een feestje omdat Ajax kampioen werd? Het mocht wat, veel meer raddraaiers dan de 64 gearresteerden moeten deelgenomen hebben aan deze golf van geweld. Amsterdam, de stad vande humor? Het mocht wat.

De enige mogelijkheid – en het is niet meer dan dat, een mogelijkheid – om van de gevolgen van het wangedrag van dit tuig af te komen is, nog meer arrestaties, strenge straffen, die de daders publiekelijk te schande maken en verhalen van de schade op de verenigingen (supporters- zowels als sport-) die de aanleiding zijn tot deze uitbarstingen van geweld. Terwijl we daarmee bezig zijn kunnen we die verenigingen tegelijkertijd aansprakelijk stellen voor de kosten van de extra-politie inzet. De oude Romeinen zouden ze voor de leeuwen gooien, maar daar heb ik teveel dierenliefde voor.

====Volkskrant 20-05-2011, pagina 4
Stedelijk: drie ton schade door Ajax-fans
JAAP STAM
AMSTERDAM
Bij de huldiging van landskampioen Ajax zijn zondag op het Museumplein 160 gewonden gevallen, van wie er twaalf naar een ziekenhuis moesten. Hulpverleners werden belaagd, het vak voor rolstoelen moest worden ontruimd. Het Stedelijk Museum zou voor drie ton schade hebben opgelopen, het Van Gogh Museum voor 75 duizend euro.
Loco-burgemeester Lodewijk Asscher stelde donderdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad vast dat een stel supporters zich compleet heeft misdragen. ‘Het gaat je verstand te buiten.’ Dat invaliden op de vlucht moesten slaan noemde hij ‘helemaal een schande’.
Asscher zei ook dat het feest als geheel goed is verlopen. Hij herinnerde aan eerdere huldigingen van Ajax waarbij hele hordes een spoor van vernielingen door de stad trokken.
Tijdens de huldiging klommen supporters via de steigers op het Stedelijk Museum, dat wordt verbouwd. Ze vernielden schakelkasten, hoogwerkers en dakbedekking en gooiden bouwmateriaal naar beneden. Ze braken containers open en liepen met cirkelzagen rond.
De meeste gewonden vielen door glasscherven en doordat er met voorwerpen werd gegooid. Veel raddraaiers stonden strak van de drugs, feestgangers raakten in de verdrukking. De huldiging trok 100 duizend mensen. De politie verrichtte 64 arrestaties, tien arrestanten zitten nog vast.
Eerder deze week blikte burgemeester Eberhard van der Laan tevreden terug op de huldiging. ‘Toen hij zei dat het een mooi feestje was, wist hij nog niet dat er zoveel schade was aangericht’, zei Asscher. Hij verving Van der Laan, die op werkbezoek in India is. ====

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Democratie - Media - Meningsuiting and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Hooligans? Supporters? Tuig?

  1. observator says:

    Er zijn een boel gekke mensen in de wereld, dat zal wel altijd zo zijn geweest, en het zal ook wel zo blijven.
    Een deel van deze gekken leeft zich nu uit bij voetbal, misschien gebeurde dat vroeger bij kermissen.
    Op vakantie zat ik eens in een huisje naast een politiecommissaris uit N Holland, het is al een 50 jaar geleden, de man vertelde me dat hij gedurende de jaarlijkse drie dagen kermis z’n uniform niet uitkwam.
    Brood en spelen, of er ook Romeinse hooligans waren, het zal haast wel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s