Ruttiemetuttie kabinet.

Blij lachend staat de premier van alle Nederlanders uitgescholden te worden door zijn “gedoger” – de heer Wilders. Het was verantwoordingsdag en de financiële aspecten van het regeringsbeleid stonden op het programma. Maar iemand – wie? – was zo onvoorzichtig het woord “Griekenland” telate vallen en toen waren de raapjes van de zorgvuldig uit de Griekse zon gehouden heer Wilders pas echt gaar. Verkwanselen van de belangen van zijn kiezers, hij is een ezel, als hij geld in Griekenland wil pompen en het omvallen van Griekenland als de stekker er wordt uitgetrokken is bangmakerij. Per slot van rekening vermijdt niet elke PVV-stemmer Griekenland als vacantie bestemming.. En als je de zaak goed beschouwt, is het naar alle waarschijnlijkheid de schuld van de Europese vacantieganger dat Griekenland zo gemakkelijk tot de Unie werd toegelaten. Die wilde immers tijdens zijn vacantie niet teveel hoeven te rekenen met die lastige drachme, maak daar dus maar een euro van. In de oudheid wisten ze het echter al: Als de Grieken komen met geschenken, kan je ze nog minder vertrouwen dan anders. Laat staan als ze komen met een financiële verantwoording, daar kwam zwaar gesjoemel an. Raban Raban Raban (met excuses aan John O’Mill)

En zo ging het nog een tijdje door, maar dat waar de oppositionele fractieleiders op zaten te wachten – dat waar ze zelf duidelijk de moed niet voor hebben – een motie van wantrouwen van de zijde van de PVV kwam er niet: die had
de heer Wilders deze keer niet op zak. Voor degenen, die niet geabonneerd zijn volgt hier het artikel met de aantekening, dat ik het niet eens ben met de vergelijking van de heer Wilders met een handschoenen uittrekkende nagels. De heer Wilders kan beter vergeleken worden met een soort kwal een “Portugees oorlogsschip” bijvoorbeeld (in werkelijkheid een symbiose van een aantal poliepen, een betere omschrijving van de PVV is nauwelijks te verzinnen), die zijn gifpijltjes afschiet – die kunnen ook dodelijk zijn.
Volkskrant 20-05-2011, pagina 2
De boel ontploft bij Griekenland
DOUWE DOUWES, KIM VAN KEKEN
DEN HAAG
‘Dat zijn lagere school open deuren, ik doe niet mee aan quizzen’, is het bitse antwoord van PVV’er Geert Wilders op een vraag van zijn partner Sybrand van Haersma Buma (CDA). ‘U speelt met vuur’, fulmineert premier Mark Rutte op zijn beurt tegen Wilders. ‘U verkwanselt de belangen van de VVD-kiezer’, kaffert Wilders dan weer.
De oppositiepartijen staan erbij en kijken er naar, donderdag in de plenaire zaal. Ze hadden talloze oneliners ingestudeerd om het kabinet en de gedoogpartner PVV het vuur aan de schenen te leggen. Dat blijkt nauwelijks nodig, de samenwerkingspartijen VVD, CDA en PVV zagen elkaar zelf wel tot de enkels af.
Eigenlijk zou het kabinet zich hier verantwoorden over het financiële beleid. Maar al snel trekt Wilders als vanouds alle aandacht naar zich toe. Hij begint poeslief, kroelt wat met zijn VVD-premier. Wilders was ooit ‘de mentor’ van Rutte. ‘En de minister-president doet het uitstekend.’
Héél verantwoordelijk is de gedoogpartner. Net als alle andere fractievoorzitters die in rijen dik verkondigen hoe loyaal ze wel niet zijn. ‘Wij zijn tot het laatst op onze post gebleven’, zegt Arie Slob, de nieuwe leider van de ChristenUnie. Die partij zat immers tot diep vorig jaar in een demissionair kabinet. ‘Als het gaat om Afghanistan, of de euro, dan moeten wij de telefoon opnemen’, houdt Alexander Pechtold (D66) Rutte voor.
Nee, niemand loopt weg. Ook Wilders niet. Tot het woord ‘Griekenland’ valt: dan ontploft de boel. Dan doet de kater zijn handschoenen uit en, gedoogpartner of niet, de nagels zijn vlijmscherp. Degene die geld in Griekenland pompt, is ‘een ezel’. Iedereen die zegt dat het omvallen van Griekenland een failliet Europa betekent, doet aan ‘bangmakerij’.
Dat Wilders ooit als Kamerlid van de VVD voor toetreding van Griekenland tot Europa stemde, is hem even niet meer bekend. ‘U doet aan bangmakerij’, is dan zijn antwoord. Hij kan zich bovendien de naam van de partij (de VVD) waar hij vroeger toe behoorde niet ‘meer herinneren’. ‘De groep-Wilders heeft wel tegen de toetreding van Bulgarije en Roemenië gestemd. Je moet vooral niet luisteren naar bangmakers als Pechtold, die crisis gaat er niet komen.’
Wilders is trots, hij ‘komt vingers te kort om een lange neus tegen de linkse partijen’ te maken. Dus ook Job Cohen van de PvdA moet het ontgelden. ‘Sint Job van de grachtengordel’, fulmineert hij. De PvdA heeft Nederland, zo gaat hij verder, ‘laten volstromen met islamitisch stemvee’.
Dat is het moment dat SP’er Emile Roemer ontploft. Net nog hield de socialist een betoog over optimisme. ‘Wanneer stopt het cynisme en de bangmakerij?’ Hij wil af van ‘de zwarte’ kijk op de toekomst. Daar horen ‘de beledigingen’ van Wilders niet bij. Vooral de term ‘islamitisch stemvee’ schiet hem in het verkeerde keelgat. Boos verlaat Roemer de zaal, om pas terug te komen als Wilders het spreekgestoelte heeft verlaten.
Ook Rutte verwerpt de taal van zijn gedoogpartner. ‘Het is onzin natuurlijk’, zegt hij over Wilders’ beschuldiging dat hij de belangen van de VVD-kiezers verkwanselt. ‘Ik weet dat het niet populair is, maar ik weet ook dat we Griekenland steunen in het belang van de kiezers. Het zou Wilders sieren als hij de peilingen ook eens links liet liggen. Er is ook nog zoiets als politiek leiderschap.’
Gezelliger wordt het er niet op tussen gedoger en gedoogde. Althans, voor de bühne. Dus daagt Pechtold Wilders uit om dan ook de ultieme conclusie te trekken: ‘Ik heb hier al heel wat gehoord, maar een coalitiepartner die een premier beschuldigt van het verkwanselen van belangen… Wees nou eens een vent, trek de stekker eruit! Minister-president, u wordt als ezel neergezet!’
‘Nu komt de aap uit de mouw’, antwoordt Wilders. ‘Het gaat u niet om Europa, u wilt een motie van wantrouwen. Nou, die heb ik vandaag niet op zak.’
Rutte weet dat de aanvaring met Wilders vandaag met een sisser afloopt. ‘De heer Pechtold heeft kennelijk nog niet door dat de politieke verhoudingen zijn veranderd. Wij zitten in een minderheidscoalitie, en werken op sommige punten samen met de PVV. En ach, in Engeland gaat het er nog veel ruiger aan toe.’
Wie heeft de beste naam voor dit kibbelknibbelcrisiskabinet?
Het laatste kabinet van Balkenende werd al snel beroemd als kibbelkabinet, met dank aan de vele ruzietjes die de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hadden. Het kabinet-Rutte bestaat nu zeven maanden, dus broedt de oppositie aan een mooie label om erop te plakken.
Jolande Sap (GroenLinks) ziet het goochelkabinet dat geen inzicht geeft in de effecten van de bezuinigingen. Ze vergeleek premier Mark Rutte met illusionist Hans Klok. ‘Het ziet er gelikt uit, de pr is in orde, maar je weet dat het nep is.’
Het kabinet voor de happy few, is de vondst van Job Cohen (PvdA). ‘De liberalen stonden ooit voor kansen voor iedereen, nu zijn er alleen kansen voor de happy few.’
SP’er Emile Roemer houdt het op het kabinet van Doom and Gloom (onheil en somberheid). De leider van de socialisten wil graag ‘wat minder zwart’ naar de toekomst kijken.
Maar het blijft tobben voor de oppositie om met één duidelijk etiket te komen. Alexander Pechtold van D66 houdt het op een boulevard van gebroken beloften. De beloofde drieduizend agenten en twaalfduizend verplegers ziet hij voorlopig niet komen.
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren komt niet verder dan een niet-reflecterend kabinet.
De oppositie kan misschien nog een keer dezelfde noodroep schreeuwen die Jan Marijnissen eerder liet horen.De SP’er verzocht in 2002 alle Nederlanders een bijnaam voor het kabinet-Balkenende te verzinnen. De winnaar? Balkenbrij.

De Volkskrant vroeg om een naam voor dit kabinet – zoiets als Balkenbrij – mijn oplossing staat in de titel: Ruttiemetuttie kabinet. Hoe is het godsmogelijk, dat de heer Rutte het nog zo goed doet in de peilingen. Heb ik overigens een hekel aan mijnheer Wilders? Helemaal niet het lijkt alleen maar zo.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Democratie - Media - Meningsuiting, PVV, vvd and tagged . Bookmark the permalink.

9 Responses to Ruttiemetuttie kabinet.

 1. observator says:

  Rutte’s jongensdroom is verwezenlijkt, wat gescheld door een domoor als Wilders deert hem niet, zo lang deze domoor er voor zorgt dat de droom voortduurt.
  Het schijnt de net op borgtocht vrijgelaten Strauss Kahn geweest te zijn die Griekenland in de euro toeliet, omdat in de vergelijking Frankrijk er dan wat beter voor zou staan.
  DSK was toen Frans minister van financiën.
  Als IMF topman zat DSK naar men zegt Griekenland het meest op de huid om z’n zaakjes op orde te brengen, mischien een schuldcomplex.
  Een speculatie over de DSK affaire is dan ook dat de VS die op touw heeft gezet om de dollar er in de vergelijking met de euro beter voor te doen staan, door het vertrouwen in de euro te doen afnemen.
  Zalm stemde tegen de toelatingen van Griekenland, Portugal en Ierland, als ik het goed heb begrepen.
  Dat nu weer een Frans minister van financien IMF topman, in dit geval vrouw, wordt is bedenkelijk.
  Fransen die wij goed kennen, en iets van politiek weten, zijn uiterst somber over de mogelijkheid Frankrijk zich aan EU begrotingsrichtlijnen te doen houden.
  Net als Grieken houden Fransen van overheidsbanen voor het leven, en op je 55e met pensioen; hoewel er gevangenisstraffen staan op zwart werk tiert dat welig in Frankrijk.
  Het zal iets met zuidelijke ligging en katholicisme te maken hebben, de Grieken zijn orthodox katholiek.
  Berlijn ligt noordelijk, in een vanouds protestants gebied.

 2. rikus says:

  Heerlijk die harde discussies, is het niet fijn dat onze politieke leiders elkaar onvervalst de waarheid vertellen in een woordgebruik dat zelfs elke PVV stemmer begrijpt.
  Wat een verbetering is dit, vroeger begreep alleen het elite stemvee waar het over ging, maar nu Henk en Ingrid ook en met een beetje moeite Zelfs Mohammed en Fatima.
  Elke Nederlander, tenminste diegene die een beetje zijn inburgert, begrijpt dat je uit een lege portemonnee niet kunt betalen. Zelfs de import bruiden uit het rifgebergte snappen dit na enkele jaren in onze samenleving te hebben vertoeft, ze leren snel.
  De enige die het niet snappen zijn blijkbaar de politici, vooral die in de opositie die zich gedragen als intelligente lords. Alexander Pechtold, de goed bespraakte ex tweedehands auto verkoper is daar een voorbeeld van. Als hij de kans krijgt zeikt hij een heel debat vol met zijn gebazel over het Wilders item. Het is maar goed dat Femke Halsema niet meer meedoet, dan was de kans op werkelijk regeren helemaal verkeken.
  Sint Job van de grachtengordel heeft helemaal in deze discussie niets in de melk te brokkelen, wij weten zo langzamerhand wel dat hij het liefst alles wat we hebben wil delen. Ik vraag me af hoe lang hij nog vaandeldrager blijft van deze ooit zo welvarende partij.

  De enige die klare wijn schenkt is Geert Wilders, met een geweldige dreun probeert hij Mark Rutte wakker te schudden. Ik denk niet dat het hem ondanks zijn stevig woord gebruik is gelukt en vermoed dat de leegloop van de VVD al voorzichtig is begonnen. Ik had werkelijk Mar hoger geschat.
  Hij wist toch als geen ander het standpunt van Geert, dat gaf hij gisteren in een interview ook ruiterlijk toe.
  De Griekenland affaire zou er best eens voor kunnen zorgen dat met ingang van volgende week de PVV opnieuw de grootste partij van Nederland zal zijn.
  Kijk we weten dat ongeveer 80% van Nederland geen al te hoge intelligentie heeft. In feite maar net voldoende om Geert Wilders te begrijpen, tenminste dat willen de intelligente lords ons graag doen geloven. Maar dat juist die niet begrijpen dat je met een lege knip recht op een faillissement aan stormt. Zouden ze echt niet weten hoeveel mensen zonder geld wekelijks hun huis worden uigezet of de deurwaarder hun spulletjes verkoopt.

  Dan hebben we nog Mrvrouw Tiemen, die elk dier een eigen bedje wil geven en eigenlijk helemaal niet wil dat een kippetje waar ook ter wereld in de braadpan beland. Zou ze werkelijk niet snappen dat het grootste deel van onze export daar van afhankelijk is?
  H

  • hansdekoning says:

   Weer helemaal op je praatstoel, he rikus? Let eens wat meer op je grammatica. Wel eens van het ” kofschip” gehoord, of hebben ze jou geleerd, dat het “fokschaap” is. En beland is in deze context geen voltooid deelwoord. Je zou bijna zeggen, dat je één van die PVV-stemmers bent. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

 3. vanvriezen says:

  Rikus heeft kennelijk nog nooit te maken gehad met financiële problemen bij een grote organisatie.
  Hij begrijpt dus ook niet dat China geen belang heeft bij het failliet doen gaan van de VS, als China z’n tegoeden opeist is de VS failliet, maar staat China ook met lege handen.
  De Chinese politiek is dus het langzaam verkopen van dollartegoeden, en tot die verkocht zijn de VS steunen, en daarmee de dollarkoers, en dus de waarde van z’n vorderingen op de VS op peil houdend.
  Of China daarna een VS faillissement wil is ook nog maar de vraag, waar moeten dan de productten die de Chinese massa’s produceren kopen naar toe, en als die nergens naar toe kunnen komt er opstand in China, en daar zitten de machthebbers daar ook niet op te wachten.
  En zo hebben we er dus niets aan Griekenland failliet te laten gaan, ook het pensioen van Rikus zal door zo’n faillissement, in feite het afboeken van vorderingen op Griekenland, een flinke opdonder krijgen.
  Wilders kan dus wel onzin uitkramen waar 80 % van de Nederlandse bevolking zegt de begrijpen, maar het blijft onzin.
  Je zou dat helder kunnen maken door de te doen wat Wilders zegt, maar mij is die demonstratie te duur, ik stel er prijs op dat mijn pensioen wordt doorbetaald.
  Gelukkig steunde het VVD congres Rutte.
  DSB is een ander voorbeeld, wat de oproep van Lakeman de houders van tegoeden gekost heeft, je kunt dat alleen maar schatten.
  Als DSB langzaam had kunnen worden afgewikkeld zouden die houders van tegoeden zeker meer hebben gekregen.
  Het is vervelend dat economie niet so simpel is.
  Hitler begreep ook niet veel van economie, maar was zo verstandig het economisch beleid over aan Schacht, die begreep het wel, binnen drie jaar was de Duitse werkloosheid over.
  De woede bij de Britten over het succes van Schacht zegt eigenlijk alles.

 4. vanvriezen says:

  Ik maak ook aanslagfouten, en Rikus heeft meen ik een gezichtsprobleem.
  Wat betreft de t’s en de d’s, die kennis wordt op de Pedagogische Academies niet meer onderwezen, denk ik, althans maakt geen deel uit van het eindexamen.

  • rikus says:

   En met een spraak computer zijn de d en y nog moeilijker te onderscheiden
   Meer goed. Den Koning heeft zijn punt gemaakt had blijkbaar geen inhoudelijke argumenten meer

 5. rikus says:

  Heerlijk is dat hé een visueel gehandicapten wijzen op zijn tekortkomingen, dat geeft een superieur gevoel.
  En je weet toch dat ik al enkele jaren PVV stemmer ben. Ook ik hoop op mijn 70e nog een iets beter leven te krijgen en zit niet te wabhten op een Griek extra op mijn rug

  • hansdekoning says:

   Sorry, deze visueel gehandicapte wist niet dat jij er ook 1 bent. Maar de d’s en t’s hebben daar niets mee te maken, je bent oud genoeg om beter te weten en laten wij ouderen in ‘s hemelsnaam niet mee doen aan de uitverkoop van de Nederlandse taal. Er wordt al genoeg uitverkocht in ons land.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s