Sancties tegen Bahrein?

Zojuist verstuurde ik een email aan de Voorzitters van de Fracties in de Tweede Kamer en aan de leden van de commissie Buitenlandse Zaken van hetzelfde instituut. Ik roep u op dit ook te doen, zodat men daar merkt, dat in elk geval een gedeelte van het volk, dat zij pretenderen te vertegenwoordigen, het niet met hun oorverdovende stilte eens is. De email adressen kunt u bekomen door hier in een reactie aan mij om te vragen.

Mijne Dames en Heren,

Waar blijven ze? Die sancties? Waar blijven de officiële verklaringen, dat het geen enkele oliemaatschappij, die olie uit Bahrein betrekt, toegestaan zal blijven op de Nederlandse markt te opereren? Was u wellicht niet op de hoogte van hetgeen er in Bahrein – met hulp van Saoedi-Arabische troepen trouwens – gebeurde? In dat geval heeft de AIVD haar plicht verzaakt en kunnen we het woord “Inlichtingen” beter schrappen uit die naam. Ter verduidelijking van mijn standpunt geef ik hieronder een artikel uit de Volkskrant van vandaag weer.

“Volkskrant 30-05-2011, pagina 8
Reportage: mishandeling patiënten en artsen in Bahrein
Artsen: ziekenhuis Bahrein gebruikt als martelkamer
VAN ONZE VERSLAGGEVER
MANAMAH

Met trillende onderlip zit ze op de bank, de Bahreinse arts die een paar weken geleden vrijkwam na drie weken gevangenschap. Ze is urenlang geslagen tijdens haar verhoren, zegt ze. Het ergste vindt ze dat ze onder dwang en voor de camera’s van de staat moest verklaren dat ze tijdens de protesten in Bahrein twee maanden geleden haar beroepseed schond en als sjiitische arts weigerde soennitische patiënten te behandelen.

‘Het is een leugen’, zegt ze. ‘Ik behandel iedereen zonder onderscheid. Maar ik was zo bang dat ze me zouden martelen.’

Nadat Bahreinse veiligheidstroepen in de ochtend van 16 maart het kampement van demonstranten tegen de regering met geweld schoonveegden, namen zij vrijwel direct bezit van het enige publieke ziekenhuis in de stad. Pas na een urenlange blokkade, waarin volgens een destijds aanwezige arts minimaal twee doden vielen, lieten de veiligheidstroepen eindelijk gewonden toe – en vielen hen opnieuw aan.

Gemaskerde mannen sleepten patiënten weg ‘in een spoor van bloed, waarna ondervraging, marteling en gedwongen bekentenissen volgden’, stelt een rapport van de Amerikaanse organisatie Physicians for Human Rights (PHR) dat 47 ooggetuigen en andere betrokkenen interviewde.

In de jacht op demonstranten en artsen die hen hulp hadden geboden, werd Bahrein’s enige publieke hospitaal zo een instrument van repressie waarbij het respect voor medische neutraliteit het raam uit ging.

En daarmee ook de beschermde status van artsen. De dag na de inval sleurden gemaskerde veiligheidsagenten dr. Ali el-Ekri tijdens een operatie uit de OK. In de dagen die volgden, werden volgens het rapport van PHR zeventig artsen, verplegers en ambulancebroeders van hun bed gelicht, uit het ziekenhuis gesleept of bij de politie ontboden. Van hen zitten er nog 59 vast.

Volgens de overheid hebben de medici deelgenomen aan een ‘overname van het ziekenhuis door anti-regime demonstranten’ en weigerden ze soennitische patiënten te behandelen. De meeste tegenstanders van de regering in Bahrein zijn sjiitische moslims. De betrokken artsen ontkennen in alle toonaarden en zeggen dat de overheid met de arrestaties probeert te voorkomen dat details over haar gewelddadige optreden naar buiten komen.

Volgens medici die zijn vrijgelaten, in afwachting van een mogelijk proces, werden zij in gevangenschap gedwongen valse bekentenissen te ondertekenen. Nour (niet haar echte naam) vertelt hoe ze met een dozijn andere artsen tijdens een tien uur durende opname gedwongen werd om aan het PR-beleid van de overheid mee te werken. ‘Een neurochirurg uit ons ziekenhuis moest zeggen dat hij een schotwond aan het hoofd expres erger had gemaakt, om de regering in een slecht daglicht te zetten, waarna de patiënt overleed’, vertelt ze zachtjes. ‘Ik was geblinddoekt dus ik kon hem niet zien. Maar hij was minstens zeven minuten stil voordat hij het zei. Ik kon hem horen huilen. Ik heb gezien hoe vrouwen vreselijk geslagen zijn met stokken. Kun je nagaan wat ze de mannen moeten hebben aangedaan.’

Ondertussen verkeert het enige publieke ziekenhuis in de hoofdstad van Manamah nog altijd in een lichte staat van beleg. Bij iedere ingang staan militairen auto’s te controleren; hier en daar staat een pantservoertuig geparkeerd en uitrukkende ambulances gaan vergezeld van een politiewagen. De overheid beweert dat de mannen er voor de veiligheid zijn, maar het lijkt erop dat de tegenstanders van het regime niet mogen ontglippen, gewond of niet.

Het gevolg is dat een deel van de bevolking nagenoeg alle toegang tot gezondheidszorg is ontzegd, zegt Jonathan Whittall, een medewerker van Artsen zonder Grenzen die de afgelopen weken tientallen bange patiënten thuis bezocht.

‘Er vallen nog altijd gewonden als gevolg van het militaire- en politieoptreden in de dorpen buiten de hoofdstad’, zegt Whittall. ‘Maar ook mensen die gewond vrijkomen uit detentie durven geen hulp te zoeken omdat ze bang zijn voor nieuwe arrestaties. De angst voor gewapende mannen en tanks bij de ingangen van het ziekenhuis zorgt er ook voor dat sommige mensen die niets met de protesten te maken hadden, het ziekenhuis mijden.’

Het aantal militairen dat bij de ingangen zoekt naar demonstranten is de laatste weken wel afgenomen. ‘Ze hebben de meesten inmiddels te pakken’, zegt een collega van Nour cynisch. Maar de schrik zit er bij zowel patiënten als artsen goed in.

Nour’s collega overweegt te emigreren, zegt ze. Ze voelt zich vreselijk vernederd en denkt nooit meer in het ziekenhuis te kunnen werken. Nog steeds zijn er gewonden in Bahrein die niet naar het ziekenhuis durven omdat ze demonstranten zijn of vrezen daarvoor te worden aangezien. ‘De gebeurtenissen in Bahrein in de lente van 2011 zijn de meest extreme schendingen van de medische neutraliteit in de afgelopen halve eeuw’, betoogt het PHR-rapport dan ook. ‘De geschiedenis zal ze als zodanig herinneren.'”

Naar mijn bescheiden mening is dit optreden van de machthebbers in Bahrein nog cynischer dan dat van Khadaffi in Libië en dat van Assad in Syrië. E rzouden in de Volksvertegenwoordiging in het openbaar toch minstens felle geluiden van afkeuring en afkeer gehoord moeten worden.

Met vriendelijke groet,
H. de Koning

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Alles is Recht en Onrecht, Assad, Democratie - Media - Meningsuiting, Integere Politiek, Khadaffi, Libie, Syrië and tagged , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Sancties tegen Bahrein?

 1. rikus says:

  Het is natuurlijk een nobel streven. Maar stel nu een s dat het effect is dat Saoedi Arabië door haar betrokkenheid, zo je aangeeft, op dat moment voor Nederland de olie kraan dicht draait en er geen druppel meer via onze havens verscheept en in Nederland of door Nederlandse bedrijven geraffineerd mag worden.
  Wat dan?

 2. rikus says:

  Dat is dus ook de angst van de Leiders
  Als alle neuzen dezelfde kant op zouden wijzen, dan was het heel erg simpel.
  De landen die jij aanhaalt speculeren op die tweespalt waar steeds het eigen belang de hoofdrol speelt

 3. rikus says:

  @hansdekoning
  Ja, die olie boycot herinner ik mi ook nog heel goed. Daarvoor ging en niet voor 10 gulden in mijn tank

 4. rikus says:

  Ik zou niet weten hoe dat aan te pakken. We kunnen voorlopig nog niet zonder olie.
  Ik denk dat je niet begrijpt hoeveel financiële power er in Saoedi Arabië zit en samen met de olie is dat de fighting spirit of the world. Het kan in alle landen alles in elkaar doen donderen. Ieder land zal zijn eigen belang voorop stellen.
  Kijk maar eens naar Libië. Eensgezind zou Bongo Kadaffi in 5 minuten uit zijn lijden zijn verlost. Maar er is angst en eigen belang. Zo gaat het ook in Bahrein

  • hansdekoning says:

   Ik denk ook niet, rikus, dat het veel uit zou maken als alle OBA-bloggers de Tweede Kamer zouden mailen. In dat geval heb je in elk geval laten merken, dat er in het VOLK, dat zij zeggen te VERTEGENWOORDIGEN, in elk geval een paar mensen zijn, die hen door hebben, die weten dat ze alleen maar in de Kamer zitten voor die mooie baan NA de politiek.

 5. hansdekoning says:

  We zouden bijvoorbeeld kunnen proberen IRAN te overtuigen van onze welwillendheid: de onderdrukte meerderheid in Bahrein IS SHIA. En met een beetje goede wil is Venezuela best in staat onze behoefte aan olie te dekken TOT deze labbekakkerige regering eens wat meer echte aandacht geeft aan duurzame energie en zich niet als een schoothondje nestelt op de schoot van Shell.

 6. delahaye says:

  Vergeet het maar.
  In Bahrein is het VS militaire hoofdkwartier voor het Midden Oosten.
  Evenmin verlaat de VS Ramstein of Guam zonder geweld of faillissement.
  Wat betreft het mailen aan degenen die ons zouden moeten vertegenwoordigen, denk aan het lot van Wouter Bos nadat hij had gedaan t.a.v. Afghanistan wat wij wilden.
  Trouwens, hoeveel werkloosheid hebben we over voor edel gedrag ?
  Half Rotterdam leeft van de VS, nog.

  • hansdekoning says:

   Met edel gedrag bedoelt u “menselijk gedrag”, delahaye? Zodra u gaat wijzen op het gebrek daaraan sinds de oprichting van de Verenigde Naties, ben ik het helemaal met u eens. Feit is echter, dat als niemand woorden van protest laat horen, de grootgraaiers altijd zonder slag of stoot zullen winnen en dat kan toch niet de bedoeling zijn?
   Voor wat beter inzicht in wat daar gebeurt kunt u . hierheen gaan

 7. rikus says:

  Welk doel had de oprichting van de Verenigde Naties?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s