En dat zijn de mensen, die beslissen over onderwijs?

Ooit was Nederland een land, waar veel mensen vreemde talen spraken. Engels, Frans, Duits en in ons koloniale verleden soms ook nog 1 of meer Indonesische talen. Toen gingen we echter nog naar school, moest je toelatingsexamen doen voor de middelbare school en moest je je einddiploma verdienen door een examen af te leggen. Een rijksexamen. Tegenwoordig lijkt het of iedereen niet alleen recht heeft op onderwijs maar ook op een diploma. En politici hebben natuurlijk overal recht op. Op een goed salaris, op respect, op gehoorzaamheid van het door hen vertegenwoordigde volk en vooral op een totaal gebrek aan kennis en wetenschap – TALENkennis voorop. Ter adstructie:
====Volkskrant 31-05-2011, pagina 1
Voetnoot
Duits
ARNON GRUNBERG

Op vrijdag schreef Merlijn Schoonenboom in de Volkskrant over Nederlandse politici op bezoek in Duitsland en hun gebrekkige beheersing van het Duits.

De heren Rutte en Rosenthal spreken geen woord Duits. De heer De Jager blijkt slechts een Nederlandse variant op het Engels te beheersen.

De heer Rosenthal beantwoordde onlangs een in het Engels gestelde vraag in het Nederlands, terwijl een Duitse minister zonder tolk aanwezig was. Over fatsoen gesproken.

Het heeft er alle schijn van dat de ministers van het kabinet-Rutte zich boven de prestatiemaatschappij verheven wanen. Wat hun intense provincialisme goed typeert.

Onlangs berichtten de kranten dat de heer De Jager eindelijk een partner had gevonden. Ik stel voor dat de partner van de heer De Jager tegen hem zegt: ‘Eerst Duits leren en afvallen, dan pas hebben we weer seks.’

Ook een minister moet af en toe worden gedisciplineerd.====

Noot: Vervettingen inde geciteerde tekst zijn van mij.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, De Jager, onderwijs, rosenthal, rutte and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to En dat zijn de mensen, die beslissen over onderwijs?

 1. rikus says:

  Ik denk dat er nooit zoveel vreemde talen in Nederland werden gesproken als op dit moment.
  Amsterdam is de stad met het hoogste aantal nationaliteiten (177) ter wereld.
  Wat je opmerkt over de slechte beheersing van vooral Duits door onze politici is juist, al zijn er ook andere voorbeelden.
  Duits en Frans waren in mijn jeugd op school en universiteit hoofdvakken.
  Terwijl Engels in feite maar bijzaak was. Ik heb dit laatste later, toen ik in het bedrijfsleven niet meer zonder Engels kom, moeten bijspijkeren op een Nonnenklooster ergens in Limburg, samen met de directie van het bedrijf.
  Engels is nu voor onze kinderen een tweede taal en dat is erg belangrijk, ze zijn meer wereldburger dan wij ooit zijn geweest

  • hansdekoning says:

   Rikus, ik zal maar aannemen, dat je me opzettelijk verkeerd begrijpt met je uitlating over het aantal vreemde talen, dat tegenwoordig in Nederland gesproken wordt. Ik geloof, dat ik ironie vaak niet begrijp.
   In mijn tijd – 1950-1955 – op de middelbare school waren Frans, Duits en Engels even belangrijk en kon je zelfs nog facultatief Spaans doen met een lerares en een Linguaphone cursus. Over mijn opleiding daarna – op Nijenrode – zal ik maar helemaal niet spreken; dat instituut heette toen niet voor niets Nederlands Opleidings Instituut voor het Buitenland.
   Wereldburger voelde ik me al op de Lagere School, die ik voornamelijk in Indonesië heb doorlopen. En met mij vele andere Nederlanders in Indonesië en Indische Nederlanders.

 2. Op mijn oude MULO waren Frand duits en engels verplichte vakken.
  Frans trouwens al vanaf de vierde kas lagere school.
  Maar idd, juist nu, nu we moeten overgaan naar een kennismaatschappij, en ook moeten leven van wereld handel is de taalbeheersing allerbelabberst.
  Wordt tijd dat er weer 3 vreemde talen plus nederlands verplicht worden gesteld op middelbaar onderwijs.

  Maar dan moet je natuurlijk wel onderwijzers hebben die dat kunnen geven, en als nederlands en rekenen al te moeilijk is voor onze onderwijzers….

 3. delahaye says:

  Ik deed in 1959 nog mondeling eindexamen hbs in drie vreemde talen, enkele jaren later was dat ook al over.
  Kennis van het Frans was dermate belabberd al in 1962 dat Franstalige studieboeken van de universitaire lijst verdwenen.
  Geen van mijn drie kinderen heeft Duits geleerd.
  Vooral de laatste taal bleek uitermate belangrijk voor iemand met belangstelling voor geschiedenis, in Duitsland verschijnen tal van boeken die een heel ander beeld geven van vooral ontstaan van de tweede wereldoorlog dan de engelstalige.
  Vraag me wel eens af of dit misschien een voordeel is voor Duitsland en Duitstaligen, de inofficiële censoren van tegenwoordig beheersen het Duits niet, denk ik.
  Israel heeft een soortgelijk voordeel, vrijwel geen anti semiet beheerst hebreeuws.
  Overigens is natuurlijk ook de beheersing van het Nederlands allerbelabberst, zie alle taalfouten bij de bloggers.
  Dat ook rekenen, inzicht in kwantitatieve verhoudingen er niet meer is, dank zij rekenmachines, misschien, zag je gister op teletekst.
  Er werd vermeld dat het tunnelsegment wat onder het Centraal Station werd afgezonken 20 ton woog, bij een lengte van 136 meter.
  Elke vrachtauto heeft al een laadvermogen van 40 ton, het juiste gewicht was dan ook 20.000 ton.
  Ook internet leidt uiteraard tot verdomming, googelen op wikipedia wordt gezien als kennis opdoen.
  Ik weet niet meer hoeveel jaren het al geleden is dat onze Youp het over een boek had, en toen uitlegde ‘een stapel faxen’.
  Ik ga nu naar de één na laatste aflevering van de Wilders show kijken, die man las lijkt me ook nog nooit één boek, hij hoorde dan ook zijn profeet Bernard Lewis met zichtbaar welbehagen aan.
  Dat deskundigen de vloer hebben aangeveegd met Lewis, het zal Wilders een zorg zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s