Selectief shoppen? Selectief SCHOPPEN zult u bedoelen.

9 juni 2011, 19:58 in nrc.nl
Cohen: kabinet neemt mensen trots en zelfbeschikkingsrecht af
jobcohen

Cohen op de verkiezingsavond van vorig jaar, toen de PvdA de tweede partij van het land werd. Foto AP / Peter De Jong
door Pim van den Dool
Binnenland

Het kabinet-Rutte neemt de meest kwetsbaren in de samenleving hun trots en zelfbeschikkingsrecht af door te bezuinigingen op het PGB en de sociale werkplaatsen. Dat zei PvdA-fractievoorzitter Cohen vanavond in de Tweede Kamer.

Cohen hekelde in een spoeddebat met premier Rutte naast de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget en de sociale werkplaatsen ook de ingrepen in de Wajong, het basispakket en de bijstand. Volgens de PvdA-leider raken al deze maatregelen de meest kwetsbaren. Cohen gaf toe dat er bezuinigd moet worden, maar zou dat anders doen dan dit kabinet. “Het kabinet hakt hele bomen om in plaats van zieke bomen eruit te halen”, aldus Cohen.

Hoewel het kabinet er morgen officieel over beslist, werd gisteren al duidelijk dat er fors wordt ingegrepen in het basispakket in de zorg. Zo wordt onder meer de eigen bijdrage voor behandeling van psychische klachten verhoogd en zullen minder consults zullen vergoed. Vorige week werd al bekend dat het kabinet het persoonsgebonden budget voor minder mensen toegankelijk wil maken.
Rutte: Solidariteit samenleving onder druk

Rutte reageerde later op de avond op de aantijgingen van Cohen door te waarschuwen dat de solidariteit in de samenleving onder druk komt te staan als het kabinet niets doet om de sterk stijgende zorgkosten en budgetten voor sociale regelingen in te dammen. Volgens de minister-president rekent de belastingbetaler die “duizenden euro’s” per jaar betaalt erop dat het kabinet ingrijpt wanneer kosten uit de hand lopen. Hij nam het persoonsgeboden budget (pgb) als voorbeeld. Het “kan niet” dat de kosten daarvan met 23 procent stijgen, zei hij, iets dat wel gebeurt als het kabinet niet ingrijpt.

Over GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zei Rutte dat ze “selectief aan het shoppen was”. “Mensen met echt ernstige problemen moeten de best denkbare zorg krijgen.” Sap had de premier verweten dat hij “kennelijk niet meer voor het pgb stond”. Ze eindigde met: “Nu weten mensen wat het woord van de premier waard is, namelijk helemaal niets.”
Jolande Sap sChopt, meneer Rutte, ze shopt niet. En ze schopt raak, ze bekritiseert de kern van de zaak: U bent bezig die mensen in de samenleving, die buiten hun schuld niet meer mee kunnen, het leven onmogelijk te maken. Zij kunnen solliciteren wat ze willen, geen baas neemt hen aan. En de best denkbare zorg? Inderdaad, alleen denkt u er niet aan, dus van die zorg komt ook niets terecht. Uw woord is echt NIETS waard, een loze verkiezingsbelofte, waar een heleboel mensen ingestonken zijn. Moet u nog steeds solliciteren naar die mooie (BOS)baan na de politiek? En waarom? was uw salaris als parlementslid niet genoeg? De mensen, die u nu opzij zet zouden er verschrikkelijk blij mee zijn. GROOTGRAAIER!

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Alles is Recht en Onrecht, baan, belangenverstrengeling, Integere Politiek, macht, TOEKOMST, vvd and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Selectief shoppen? Selectief SCHOPPEN zult u bedoelen.

 1. observator says:

  De verhalen die ik hoor, maar niet op waarheid kan controleren, over persoonsgebonden budgetten beweren dat daar aardig wat zwendel mee wordt bedreven.
  Dat de mensen die nu via sociale werkplaatsen nog wat nuttigs doen ooit als volwaardige werknemers in dienst zullen worden genomen, ik geloof er weinig van.
  Vakbonden hebben nooit willen toegeven dat de invoering van het minimum loon werkloosheid veroorzaakt, elke commerciële werkgever vraagt zich bij elke werknemer af of wij hij of zij kost opweegt tegen wat hij of zij presteert.
  Van Rossum gister bij Knevel zei het uitstekend: deze financiële crisis is veroorzaakt door banken (hij zei helaas niet: VS banken), en de rekening wordt gepresenteerd bij de laagst betaalden.
  Nietemin benijd ik Kamp etc niet, bezuinigen levert zelden waardering op.

 2. observator says:

  Misschien mag het volgende hier even blijven staan.
  Het is gericht aan Rikus, maar als ik het bij hem schrijf wordt het, vrees ik, snel gewist.
  Gehoor is van groot belang in een discussie.
  Rikus is een Wilders aanhanger, als ik het goed heb begrepen.
  Nu kan ik mensen met weinig opleiding en niet te veel hersens niet kwalijk nemen dat zij achter Gekke Geert aanhobbelen, immigranten bedreigen altijd en overal de mensen op de laagste maatschappelijke sporten, de Ku Klux Klan was van de rednecks.
  Maar ik meen kortgeleden tot mijn verbazing gezien te hebben dat Rikus universitair onderijs heeft gevolgd.
  Nu kun je veel zeggen van dat universitaire onderwijs, maar wie echt dom is komt daar niet, dus Rikus kan niet echt dom zijn.
  En wie niet echt dom is kan weten dat het westen vanaf de tijd van Columbus het imperialisme ook buiten Europa ging bedrijven, daarbinnen waren oorlogen aan de orde van de dag, een historicus berekende dat in Europa op drie jaar vrede er dertien jaar oorlog was, gemiddeld.
  Wij konden dat imperialisme bedrijven door technologie, schepen en kanonnen.
  Onder onze slachtoffers bevinden zich de Moslims, tot de huidige dag.
  Nu is het bedrijven van imperialisme geen unieke Europese aangelegenheid, b.v. Djenghis Khan was geen Europeaan, de Ottomanen waren dat evenmin.
  Maar het Islamitische imperialisme stopte na de slag bij Poitiers, 732 CE als ik me goed herinner.
  Chinees en Japans imperialisme was er lange tijd niet, de Chinese muur is net zoiets als de Maginot lijn.
  In de dertiende eeuw, als ik me goed herinner, was er een Chinese ontdekkingsreis tot aan Afrika, maar in Peking had men geen interesse.
  Voor Perry in 1853 Japanse havens beschoot had Japan 200 jaar in isolement geleefd, na Perry begrepen de Japanners dat alleen westerse technologie hen van gedomineerd worden door westerse barabaren kon vrijwaren.
  Hèt verwijt van velen die medelijden hebben met de Moslims is hun apathie, lethargie.
  Wilders draait de zaak dan ook volledig om, het enige war wat ik hem ooit heb horen zeggen is ‘onze dominante cultuur’.
  En dit alles zou iemand die academisch onderwijs heeft gevolgd toch moeten weten en begrijpen, wat Wilders begrijpt weet ik niet, de man kwam nooit verder dan HAVO, als ik het goed heb.

  • hansdekoning says:

   Dank, Observator voor de geschiedenisles; nu staat het voor mij tenminste allemaal weer op een rijtje. Wat betreft China kan ik het niet helemaal met je eens zijn. China heeft in het verleden wel degelijk imperialistische neigingen gehad en – naar mijn bescheiden mening – heeft ze nu nog. En waarom zou je stukje hier niet mogen blijven staan? Ik geef zelfs (Bos)geuzen zelf de kans om zich al dan niet te verwijderen.

 3. Geus says:

  PVV er van beschuldigen dom te zijn, populistisch, wat dan ook, is propagandistische haattaal.

  Islam is al imperialistisch sinds Mohammed. Moslims zijn daar zelf doorgaans duidelijk over. Islam geeft zelf al jaren aan Europa te willen innemen. Sommige Europeanen verdedigen zich, maar worden dan door haatzaaiers als heer observator uitgemaakt voor intellectueel laag niveau. Wat het volgen van een universitaire studie met realiteitsbesef te maken heeft, het ontgaat me helemaal. Het is eerder andersom. Die moslims wonen namelijk nog niet in de dure wijken van de intellectuelen die omgekocht zijn met een hypotheek.

  Betreft de inhoud van het artikel:
  Werkeloosheid is een voorspelbaar gevolg van automatisering. Een ander word ervoor is meer vrije tijd. Werkeloosheid is voor de meeste mensen geen probleem, behalve voor mensen die belasting ophalen, zoals de politici. Het vermeende probleem heeft niets met geld te maken, maar met de regelgeving dat het mensen met een uitkering verboden wordt bij te verdienen, waardoor de economie dichtslipt. Bovendien worden zelfstandig ondernemers kapot gemaakt met kutsmoesjes als excuus voor gewelsdmiddelen.

  Ik heb het hier niet over een mening, maar over de realiteit.

  • hansdekoning says:

   Leve de vrijheid van meningsuiting, heer (Bos)geus, maar ik heb toch liever, dat u uw theorietjes zonder bewijs tot uw eigen blog beperkt. Ik zal uw commentaar laten staan, maar u heeft natuurlijk wel de keus uw schrijfsel hier te verwijderen.

 4. observator says:

  Geen reactie van Rikus, helaas.
  Het bloggen wordt wel omschreven als ‘discussion of the deaf’, weer bevestigd ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s