WikiLeaks

Als we het nog niet wisten, dan weten we het nu: ook in Nederland wordt een groot gedeelte van de inhoud van WikiLeaks niet gerapporteerd. Er komen veel meer dingen aan het licht dan in de Nederlandse media worden vermeld. Om er maar een paar te noemen:
– De censuur door het Tunesische regime van een Libanese website en het daarop volgende platleggen van belangrijke Tunesische regeringswebsites door Anonymous.
– Het “ergste van het slechtste” van Guantanamo Bay: de gevangenneming en -houding van kinderen, ouden van dagen en journalisten.
– De financiering van terroristen door Saudi-Arabieren met medeweten van hun regering en het meewerken van Pakistaanse overheidsfunctionarissen aan Amerikaanse “drone”aanvallen, die honderden burger slachtoffers hebben geëist.

En zo gaat het door: u kunt het allemaal lezen in weer een AlterNet artikel. Medunkt, genoeg materiaal om weken lang de voorpagina’s van de Nederlandse pers te halen, om over talkshows en andere TV-nieuwsprogramma’s nog maar niet te spreken.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Afghanistan, Amerika en politiek, arabische revolutie, Democratie - Media - Meningsuiting, Libie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to WikiLeaks

 1. piet de vries says:

  Wikileaks is niets bijzonders, voor wie geschiedenisboeken leest.
  Na tientallen jaren gaan archieven open, zoals in de zeventiger jaren in Londen, en in de negentiger jaren in Moskou.
  Daar duiken dan historici in, en dan blijkt het allemaal heel anders te zijn gegaan dan ons werd en wordt verteld, want onze media zijn niet geinteresseerd in revisionisme.
  Terwijl historici van mening zijn dat herschrijven van de geschiedenis de taak van historici is, denken gewone mensen dat de geschiedenis niet veranderd mag worden.
  Wikileaks is dus alleen maar bijzonder omdat het op hedendaagse gebeurtenissen betrekking heeft.
  Newman toonde aan op grond van Britse archieven dat de Britse garantie aan Polen van maart 1939 de bedoeling had oorlog te veroorzaken, Musial toonde aan, archieven in Moskou, dat Hitler Rusland aanviel drie weken voor Stalin’s geplande aanval op Duitsland.
  Vele historici verwachten dat de 1941 Hess documenten nooit openbaar zullen worden, als ze nog bestaan.
  Die documenten tonen aan, verwacht ik, dat Hitler in mei 1941 Churchill een uiterst aanvaardbaar vredesvoorstel deed.
  Ik las net een boek over de val van Singapore, vraag me nu af of Churchill wist dat Roosevelt via de olieboycot van Japan oorlog wilde gaan voeren, maar misschien had Churchill op dit punt ook al geen keus nadat hij ingehuurd was voor oorlog.

  Simon Newman, ´March 1939, The British guarantee to Poland, A study in the continuity of British Foreign Policy’, 1976, Oxford

  Bogdan Musial, ‘Kampfplatz Deutschland, Stalins Kriegspläne gegen den Westen’, Berlin 2008

  Arthur Swinson, ‘De val van Singapore’, Antwerpen 1976 ( Defeat in Malaya, 1969)

  David Irving, ‘Churchill’s War’, 1987, New York

 2. piet de vries says:

  Swinson schrijft nog dat Roosevelt de grote vriend van de Britten was.
  Het boek dat ik nu ga lezen is het laatste van de Britse hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van East Anglia, Charmley, bekend om zijn kritiek op Churchill, die volgens hem vrede had moeten sluiten met Hitler.
  In dit boek, het lijkt alleen in de Duitse vertaling te bestaan, legt Charmley uit hoe Roosevelt de tweede wereldoorlog gebruikte om het Britse imperium te ontmantelen.
  Dat begon er mee dat de VS de Britten wat overjarige destroyers gaven, in ruil voor alle Britse bases in het Caraibische gebied.
  Ik denk niet dat ik veel nieuws zal tegenkomen, maar je weet nooit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s