Hit the road, Jack …

… and don’t you come back no more!
Ik ben kennelijk niet de enige die de “overstap” van Jacko naar het “bedrijfsleven” met wantrouwen bekijkt. Ook de digitale editie van De Volkskrant heeft het erover. En de SP gaat zelfs nog een stapje verder: Overdracht van vertrouwelijke informatie. Hoe vertrouwelijk? Dienstgeheim? Vertrouwelijk? Geheim? Zeer Geheim? Voor diegenen zonder abonnement op deze krant citeer ik:

“Volkskrant 16-06-2011, pagina 2
Jack de Vries naar JSF-lobbyist
THEO KOELÉ
DEN HAAG

Oud-staatssecretaris Jack de Vries van Defensie wordt directeur bij Hill & Knowlton, een communicatie- en adviesbureau dat de belangen van de Nederlandse luchtvaartindustrie behartigt. De Vries is, net als de industrie, een fervent voorstander van de Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF) als opvolger van het F-16-gevechtsvliegtuig.

De SP in de Tweede Kamer, die De Vries ooit Jack Straaljager Fiasco noemde, plaatst vraagtekens bij de overstap van de oud-CDA-bewindsman naar het bedrijfsleven. Hij beschikt volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk over vertrouwelijke informatie waarmee hij de concurrentie van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin een hak kan zetten.

De Vries, die vorig jaar moest aftreden vanwege een amoureuze affaire met een ondergeschikte, is naar eigen zeggen ‘niet benaderd’ omwille van zijn kennis over het JSF-project. ‘Ik weet hoe het werkt in Den Haag, daarover kan ik adviseren.’ Hij wijst op politici als Wouter Bos (PvdA) en zijn partijgenoot Camiel Eurlings die eveneens naar het bedrijfsleven gingen.

Zijn nieuwe werkgever noemt De Vries ‘een van de meest erkende communicatiestrategen van dit land’. Hij krijgt de leiding over de Nederlandse afdeling public affairs van het wereldwijd opererende Hill & Knowlton. Het is nog onduidelijk of hij zich in die functie met de JSF zal bezighouden. ‘Dat is niet bepaald’, aldus De Vries.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, belangenverstrengeling, cda, Democratie - Media - Meningsuiting, industrie, JSF, krijgsmacht, lobbyisten, macht, Opiniemakers, opportunisme, TOEKOMST and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Hit the road, Jack …

  1. hoyle says:

    Wat zou er nu zo geheim zijn aan de JSF.
    Het is toch geen geheim dat vazalstaten tribuut betalen, in de moderne tijd gebeurt dat door overbodige wapens te ‘kopen’, wij ‘kochten’ ook al kruisraketten, die waren zo ons eigendom dat we ze alleen mochten gebruiken na voorafgaande VS toestemming.
    Al weer lang geleden in een BBC documentaire over VS wapenverkoop aan Egypte, daar werden toen tanks gedemonstreerd, verzuchtte een journaliste uit het Midden Oosten ‘they take our oil, and make us buy their useless weapons’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s