Ze hebben veel van ons geleerd in Uruzgan

Maar het besef dat medeplichtigen aan een misdrijf zelf ook strafbaar zijn blijkbaar niet. De schoonvader van het Afghaanse meisje Bibi Aisha zat al elf maanden onschuldig vast, zei de openbaar aanklager van de provincie Uruzgan. Zielig nietwaar voor die schoonvader? Het enige wat hij deed was Bibi vasthouden terwijl haar echtgenoot – zijn zoon – haar neus en oren afsneed. Misschien moet er toch ook een politietrainer naar ons ouwe stekkie daar in Afghanistan. Of neen, laten we Ivo Opstelten zelf maar sturen, die weet toch zo goed wat rechtvaardig is.

Volkskrant 13-07-2011, pagina 3
Verdachte verminking vrijgelaten
THE NEW YORK TIMES
KABUL
Eén van de verdachten van het verminken van het Afghaanse meisje Bibi Aisha, is gisteren vrijgelaten. Het verminkte Afghaanse meisje werd wereldwijd bekend nadat haar foto op de omslag stond van Time Magazine in augustus 2010.

De man die is vrijgelaten, Sulaiman, is de schoonvader van het slachtoffer. Hij had eerder tegenover de politie bekend Aisha te hebben vastgehouden terwijl zijn zoon Quadratullah haar gezicht verminkte.

Volgens het Afghaanse Openbaar Ministerie is Sulaiman vrijgelaten omdat hij niet de hoofdverdachte is. ‘De misdaad is begaan door zijn zoon en deze man zat al elf maanden onschuldig vast’, aldus Ghulam Farouq, de openbaar aanklager van de provincie Uruzgan.

Sulaiman heeft zijn eerdere bekentenis ingetrokken en zegt nu onschuldig te zijn. Als tweede reden voor de vrijlating noemt Farouq het ontbreken van een aanklagende partij. Het slachtoffer is naar de Verenigde Staten gevlucht.

Mensenrechtenorganisaties reageren geschokt op de vrijlating: ‘Dit geeft een signaal af dat het in Afghanistan niet uitmaakt hoe wreed de misdaad is, als je maar genoeg connecties of geld hebt sta je zo weer buiten’, zegt Manizha Naderi van Women for Afghan Women. ‘Het laat zien hoe zwak en corrupt het Afghaanse rechtssysteem is.’

Andere verdachten in de zaak zijn nooit opgepakt. Volgens de Afghaanse politie is het gebied waar zij wonen in handen van de Taliban en daarom te onveilig om te betreden. De echtgenoot van Aisha zou verhuisd zijn naar Pakistan of heen en weer reizen tussen beide landen.

Aisha werd op haar twaalfde samen met haar jongere zusje uitgehuwelijkt aan Quadratullah. Ze werd wreed behandeld, wist te ontsnappen en keerde terug naar het dorp van haar ouders.

Al snel kwamen mannen aan de deur die haar gevangen namen en terugbrachten naar het dorp van haar schoonfamilie. Daar sneed haar echtgenoot haar neus en oren af terwijl zijn broers en vader haar vasthielden, zo vertelt Aisha’s vader Mohammedzai in een interview. Voor dood achtergelaten wist het meisje opnieuw te vluchten en zo belandde ze in een vrouwenopvanghuis in Kabul. Met steun van mensenrechtenorganisatie Women for Afghan Women kon Aisha vervolgens naar de VS vluchten. Daar is ze nu in afwachting van een gezichtsoperatie.

De foto van Aisha werd uitgekozen tot winnaar van de World Press Photo 2010.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Afghanistan, Alles is Recht en Onrecht, Integere Politiek, krijgsmacht, NORMEN en WAARDEN, vvd and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Ze hebben veel van ons geleerd in Uruzgan

 1. ontgoochelde says:

  Iets dergelijks is natuurlijk vreselijk.
  Wat Tristan deed was dat ook.
  Er zijn mensen die beweren dat in beide gevallen religie een rol speelde.
  Dan hebben we nog Karst T.
  Na My Lai weet de VS hoe dit soort opnamen te onderdrukken, Bush verdedigt zelfs water boarding in z’n memoires.
  Reportages over de gevolgen van Agent Orange en uranium munitie worden al weer zeldzaam.
  De balk en de splinter.

 2. Je kan mekkeren over het land–maar dat heeft geen zin
  De oorzaak is de islam in dat land.
  Voor de islam is een vrouw gelijk aan een hond; in afghanistan, turkije maar ook in NL.
  Degenen die dat weigeren te zien zijn idioten.

  het is diezelfde islam, die het land achtelijk houdt.
  Stammen en oorlogsheren kultuur.
  En daar gaan wij politie opleiden?
  Waarom?
  Weggegooid geld; daarnaast wacht ik op de eerste aanslag op de nederlanders in dat veilige gebied……
  Misschien dat dan de politiek wakker wordt.

  • hansdekoning says:

   Approved wil in dit geval niet zeggen, dat ik het eens ben met uw opvattingen over de Islam. Dat we niet meer naar Afghanistan moeten gaan, echter, ben ik helemaal met u eens.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s