Nederlandse POLITIE-trainingsmissie in Kunduz.

Dat is dus de manier, waarop ‘Kunduz’ zelf aankijkt tegen die missie, waar zelfs – een gedeelte van – de oppositie het mee eens is. ‘Ongelovige bezetters’, die eigenlijk gedood moesten worden, als de dreiging van een krijgsheren-oorlog na hun vertrek niet zo groot was. Maar nu moeten ze dan maar vlug aan de slag, agenten opleiden om tegen de Taliban te vechten. Natalie Righton heeft ze maar niet verteld, dat ze dat van diezelfde oppositie nou juist niet mogen. Of heeft ze het wel verteld en is hun reactie zodanig, dat zelfs deze persmuskiet aarzelt het zomaar in de krant te zetten. Watis in ‘s hemelsnaam de reden, dat Nederlandse politici zo nodig moeten toegeven aan buitenlandse druk, waar ze anders toch gematigd eigenwijs zijn.

Inwoners van Kunduz: Nederlanders? Nooit gezien
Volkskrant 30-08-2011, pagina 5
Reportage | Inwoners van Kunduz reageren op de politietrainingsmissie
NATALIE RIGHTON
KUNDUZ
‘Al zes weken?’ Haji Mohammad Anwar is erg verbaasd te horen dat Nederlandse militairen al zo lang in Kunduz-Stad wonen. Zijn ogen zijn groot: ‘Echt? Ik heb ze nog nooit gezien.’
De stokoude landeigenaar Anwar zegt dat hij 101 jaar oud is en zag iedereen voorbijkomen in de nu ruim dertig jaar durende oorlog in Afghanistan: ‘De Britten, de Russen, de Taliban, en nu de Amerikanen’, vertelt hij op een erfje voor zijn huis in Kunduz-Stad. Hij draagt een witte tulband, lange grijze baard.
‘Als je in Kunduz-Stad gaat werken als buitenlander, zijn er misschien vijf belangrijke mensen die je moet ontmoeten. Dat duurt hoogstens twee weken’, zegt Anwar. Waar blijven de Nederlanders?
Gedurende een week lopen we rond in Kunduz-Stad om inwoners te vragen naar hun reactie op de komst van de Nederlanders. We dwalen door smalle straatjes waar meloenen, kleding en juwelen worden verkocht. Slagers slachten hun vee op straat, vrouwen in boerka doen inkopen voor het avondmaal.
Het is Ramadan als we er zijn – de vastentijd voor moslims – dus gegeten wordt er niet. De kebabgriller is dicht. Mannen liggen in de schaduw te luieren in hun winkeltjes. De meesten vinden het niet erg om op de foto te gaan en doen graag hun verhaal. Tussendoor roept de imam via luidsprekers vijfmaal per dag op tot het gebed.
Opvallend is dat vrijwel geen van de burgers van Kunduz weet dat Nederlanders al sinds juli in hun stad zijn. Op de bazaar – de voornaamste winkelstraat – weten ze wel dat er Duitse en Amerikaanse militairen zijn. Maar Nederlanders? ‘Nooit gezien.’
Dat komt waarschijnlijk doordat Nederlanders zes weken na hun aankomst in Kunduz nog niet zijn begonnen met de politietrainingen. Ze zijn bezig met hun ‘kennismakingsronde’ met autoriteiten. Ze rijden in grote Bushmasters rond, maar ‘stappen nooit uit om met de burgers te praten of hun uit te leggen waarom ze er zijn’, zegt schoenmaker Haji Tur Denazad (70).
‘Het is slecht dat Nederlanders al zes weken in Kunduz zijn, zonder dat wij het weten’, vindt Abdul Sukur (65), leraar natuurwetenschappen op een middelbare school in Kunduz. ‘Ze moeten aan het werk, laten zien dat ze er zijn. Wat doen ze anders hier? Ze komen toch de Afghanen helpen?’ Als opgeleide man snapt Sukur ‘heus wel’ dat er voorbereidingstijd nodig is voor de militairen, maar het duurt te lang voordat de Nederlanders hun gezicht laten zien, vindt hij.
Al snel bemoeien omstanders zich met het gesprek. ‘Buitenlanders zijn al niet populair in Kunduz, ze kunnen maar beter een goede start maken’, zeggen mannen in traditioneel lange Afghaanse gewaden en islamitische keppeltjes op.
Net als in de rest van Afghanistan doen buitenlandse militairen het niet snel goed in de ogen van de bevolking, blijkt als we her en der in kleermakerszit op de grond aanschuiven voor een gesprek – hoe vriendelijk de soldaten ook proberen te doen, hoeveel waterputten ze ook slaan, en hoeveel Taliban ze ook verjagen. Een buitenlandse militair wordt beschouwd als een bezetter en – nog belangrijker in het streng islamitische land – ongelovig. Die moeten dus allemaal vertrekken of dood, horen we op de bazaar.
Tegelijk houden burgers in Afghanistan – en ook in Kunduz – er een dubbele moraal op na. Als de buitenlandse militairen morgen allemaal vertrekken, achten veel burgers de kans groot dat allerlei krijgsheren zullen vechten om de macht. Dat willen ze ook niet, dus zeggen de burgers dat de ‘ongelovige bezetters’ voorlopig moeten blijven. Ze zijn een noodzakelijk kwaad.
‘Ik schat dat 70 procent van de burgers in Kunduz tegen de aanwezigheid van buitenlanders is’, zegt Abdul Momin (45), houthandelaar in Kunduz. ‘Vooral streng religieuze mensen. Die denken dat buitenlandse militairen hier zijn om de islam te vernietigen.’ De omstanders knikken instemmend.
‘Maar ondanks alles is het voorlopig beter als de buitenlandse militairen even blijven, omdat er anders een burgeroorlog uitbreekt’, geeft de houthandelaar schoorvoetend toe. Hij kijkt naar het puntje van zijn schoenen. Momin moet op zijn woorden passen met al die meeluisterende oren.
Als ze er dan toch zijn, willen inwoners Kunduz graag dat Nederlanders hun politie trainen. Dat vinden ze een goed idee. Dan kunnen agenten snel leren op eigen benen te staan en de buitenlanders daarna snel vertrekken.
‘De politieagenten moeten vooral leren hoe ze moeten vechten tegen de Taliban. Het is goed dat buitenlanders hen daarbij helpen. Daarna moeten ze weer weg’, vindt student Said Omar (21).
Over de kwaliteit van de Afghaanse politie zijn de burgers in Kunduz ronduit negatief. ‘Ze hebben geen inlichtingen om aanslagen te voorkomen. Ze persen mensen af en slaan burgers’, zegt Zargoona Hassan (37), directrice van een radiostation in Kunduz. Op een kruispunt verderop zien we hoe een agent een burger in het gezicht stompt, zonder duidelijke reden. Verkeersagenten troggelen voorbijgangers continu geld af.
Anderen klagen dat de politie vooral zichzelf beschermt. ‘Aan de politie heb je niks. Die maken het alleen veilig voor zichzelf, niet voor ons. Ze zetten bijvoorbeeld hoge bom-werende muren om hun eigen huizen, maar niet om die van burgers’, zegt de 23-jarige verpleegkundige Hasmatullah.
Toch willen burgers liever niet dat Nederlanders over de bazaar gaan lopen om deze politieagenten integriteit bij te brengen. ‘Het is gevaarlijk voor ons als buitenlandse militairen rondlopen op de bazaar, we willen dat niet. De kans is groot dat ze op een dag worden aangevallen door een zelfmoordterrorist. Bij dat soort explosies gaan ook Afghaanse burgers dood die per ongeluk naast ze staan. Ik heb liever dat ze ver van mij vandaan blijven’, zegt een hoofddoekjesverkoper. Ook hier weer veel mensen die instemmend knikken.
Het is niet veilig in Kunduz, oordelen veel burgers. Kokkin Jamiila (36) vertelt: ‘Ik ben bang. De politie moet meer wapens krijgen en vechten tegen Taliban.’ Er zijn vermoedelijk nog zo’n 250 man Taliban in de provincie Kunduz. Sinds de lente zijn ze weer actiever geworden, zeggen burgers.
‘Ze stoppen bommen in de weg en sturen zelfmoordterroristen naar de stad om belangrijke figuren uit te schakelen’, zeggen ze.
‘De Nederlanders zijn wat mij betreft voorlopig welkom in Kunduz, maar niet iedereen denkt er zo over’, zegt houthandelaar Abdul Momin (45) concluderend. ‘U moet oppassen. De Taliban zijn ook in de stad. Ik bid tot Allah dat hij veiligheid brengt voor ons en voor de Nederlanders in Kunduz’, zegt Momin. ‘Maar ik vrees het ergste.’

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Afghanistan, Alles is Recht en Onrecht, Integere Politiek, politiek and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Nederlandse POLITIE-trainingsmissie in Kunduz.

 1. koloniaal says:

  Het verbazingwekkende van wat hier geschreven wordt is dat het kennelijk de blogger verbaast.
  Het is nooit anders geweest met koloniale bezettingen.
  Helaas verhindert onze propaganda dat wij kennis nemen van wat onze slachtoffers er van vinden.
  Uiterst interessant waren b.v. interviews met leden van het Indonesische verzet tegen onze poging ons kolonialisme voort te zetten nadat de Japanners er een eind aan hadden gemaakt.
  De haat van oud strijders daar tegen Poncke Princen zegt veel.
  Orwell’s Burmese Days zag ik lang als satire, het blijkt bloedige ernst geweest te zijn.
  Ghandi’s kijk op de Britten is ook heel verhelderend.

  • hansdekoning says:

   Ergens treft u deze in voormalig Nederlandsch Oost-Indië geborene diep in zijn koloniale hart. De Jappen hebben de Indonesiër niet bevrijd, ze hebben een land vol grondstoffen bezet. Daarbij hebben ze de lokale bevolking uitgebuit, vernederd, mishandeld en doen creperen. Google het woord “romusha” maar eens. Toen Koningin Wilhelmina vanuit Londen aankondigde dat na de oorlog toegewerkt zou worden naar de zelfstandigheid van Indië, ging er door het Nederlandse gedeelte van de bevolking daar een zucht van opluchting: “Eindelijk!” En “bevrijd” kan men het land al helemaal niet noemen: uitgebuit, maar nu door eigen elite en veel onbarmhartiger is een beter beschrijving.

   Vraag bovendien eens aan de mariniers, die de ruggelings aan elkaar gebonden verdronken vrouwen uit de Kali Brantas moesten vissen, wie er eigenlijk begonnen is met wreedheden. Die vrouwen – en kinderen – werden door de “peloppors” uit de de interneringskampen voor vrouwen van de Jap gehaald.

   En inderdaad, heer “koloniaal”, het Afghaanse standpunt zou mij niet moeten verbazen. Dat doet het ook niet. Het enige wat mij verbaast is de voortdurende weigering van Nederlandse politici om naar deskundigen te luisteren. Het lijken wat dat betreft wel een stelletje Amerikanen.

 2. rikus says:

  Natuurlijk moet men zich verdedigen als er een taliban aanval komt.
  Van beland is goede communicatie zodat direct leger eenheden het6 kunnen overnemen
  Er zullen ongetwijfeld fouten worden gemaakt maar dat is in dit soort situaties niet te vermijden
  Laten we hopen dat er zo weinig mogelijk van onze mensen sneuvelen

 3. Het was voorspelbaar door eenieder met een IQ van meer dan 60

  • rikus says:

   Ik denk dat er veel kritiek zal komen uit de oppositie, vooral van de SP en Sap van groen links gesteund door Pechthold van D66
   Allemaal gebazel van mensen die totaal niet begrijpen waar het echt om gaat in deze situatie

 4. hansdekoning says:

  Wellicht kunnen ook niet-Volkskrant-abonnees deze link openen.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6177/Malou-van-Hintum/article/detail/2876540/2011/08/30/Kunduz-nu-al-een-soap.dhtml
  Malou van Hintum zegt het in elk geval veel beter dan ik het ooit zal kunnen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s