Financiële wanproducten.

De volgende column van Grunberg, Arnon verdriet mij. Niet om wat hij zegt, neen, hij slaat de spijker op de kop. Maar om zijn woordgebruik. Een product is immers iets, dat fysiek aanwezig is, gemaakt wordt met de handen of met vervangers (machines) voor handen. Met de beste wil ter wereld kan ik aan wat tegenwoordig een financieel product genoemd wordt niets ontdekken, dat aan die definitie voldoet. En dan spreken we al helemaal niet over eerlijke producten; eerlijkheid komt er op de financiële markten – ook al zo’n contradictio in terminis – al helemaal niet aan te pas.

Ze hebben dan ook helemaal niet alleen gewed, dat de slachtoffers binnenkort failliet gaan: ze hebben hun uiterste best gedaan deze “profetie” zelf-vervullend te maken door middel van hun speculaties.
Volkskrant 09-11-2011, pagina 1
VOETNOOT
Wedden
ARNON GRUNBERG

De Griekse crisis zou zomaar een Italiaanse crisis kunnen worden. Markten besmetten elkaar, omdat waardeloze producten zo snel mogelijk moet worden doorverkocht om de verliezen te beperken. Het verkopen van waardeloze financiële producten tast het vertrouwen aan en zonder vertrouwen geen kopers.

De markten zijn niet minder emotioneel en wispelturig dan bakvissen.

De Italianen moeten nu geld lenen tegen ruim 6,5 procent rente, terwijl de Duitsers geld kunnen lenen tegen een rente van ongeveer 1,85 procent.

George Soros bracht ooit het Britse pond ten val. Momenteel zijn er tientallen Sorosjes die erop uit zijn de Italiaanse overheid ten val te brengen. Niet omdat ze iets tegen Italianen hebben, maar omdat ze gewed hebben dat de Italiaanse staatsobligaties straks niets meer waard zijn.

‘Wedden’ is een ander woord voor beleggen.

Of we het nu leuk vinden of niet, we leven in een casino met Mario Draghi als onze hoogsteigen croupier.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Alles is Recht en Onrecht, corporatisme, cultuur, economie, filosofie and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Financiële wanproducten.

  1. Fleur says:

    Grun gebruikt de ouderwetse term `bakvissen`
    Zou hij dan toch wel…op `dinges`lijken?!

  2. hansdekoning says:

    Eh ‘dinges’ ? Ik ben ook ouderwets, of toch ‘dinges’?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s