ABN AMRO en WoutertjeBos

Was Bos wel zo goed op de hoogte toen hij de bank nationaliseerde? Ik meende tenminste uit de berichtgeving begrepen te kunnen hebben, dat Nederlandse banken – incluis het zojuist verworven staatsbedrijf, waar blijft de veelgeprezen privatisering in het gezicht van crises? – betrekkelijk gunstig zaten met betrekking tot de Griekse schulden. Mis evenwel naar nu blijkt. Tenminste als je als gewone burger bedragen van honderden miljoenen niet als “peanuts” beschouwd omdat je ze niet elke dag, niet elke maand, niet elk jaar en zelfs niet elk decennium op zak hebt. Maar ja ook in deze zal ik het als gewone burger wel helemaal bij het verkeerde eind hebben zullen financiële experts zich haasten mij te verzekeren.

Ik ben in elk geval blij, dat de Nederlandse staat mijn banktegoeden tot 100.000.– Euro garandeert, alhoewel ook zijn strapatsen te waarde van die munt inmiddels aanzienlijk hebben doen dalen.

De aanleiding tot deze hartenkreet? Een artiekl in De Volkskrant: En voor de niet-abonnés:Volkskrant 15-12-2011, pagina 2
Spoorbedrijf OSE en vervoerder OASA technisch failliet
Griekse leningen blijken oninbaar voor ABN Amro
YVONNE HOFS
AMSTERDAM
ABN Amro heeft zich in Griekenland flink in de nesten gewerkt. De bank heeft minstens 450 miljoen euro geleend aan de Griekse Spoorwegen (OSE) en 160 miljoen euro aan het Atheense stadsvervoerbedrijf OASA. Deze staatsbedrijven zijn technisch failliet en zijn niet in staat de leningen terug te betalen.

Dat blijkt uit Griekse jaarverslagen en documenten van het Griekse ministerie van Financiën. De aflossingsvrije leningen zijn, toen ze werden afgesloten, gegarandeerd door de Griekse staat. Dat betekent dat de Griekse regering de schulden van de ov-bedrijven moet afbetalen als ze in gebreke blijven.

Zover is het inderdaad gekomen. Omdat de Griekse staat ook geen geld heeft, kan zij de leningen van het in 2008 genationaliseerde ABN Amro alleen aflossen zolang Griekenland noodhulp krijgt.

Van de 8 miljard euro die het IMF en de Europese Unie onlangs naar Griekenland overmaakten, is 180 miljoen euro linea recta naar ABN Amro gegaan. Busmaatschappij OASA moest namelijk op 9 december, de dag van de eurotop, een ABN Amro-lening ter hoogte van dat bedrag aflossen. Een zegsman van de bank bevestigt dat er in december een aflossing op de Griekse leningen is gedaan.

ABN Amro heeft na deze aflossing nog ongeveer 1,2 miljard euro bij Griekse staatsbedrijven uitstaan. De bank nam in het derde kwartaal een voorziening van 500 miljoen euro op die kredieten. De bank verwacht dus dat een groot deel van de leningen oninbaar zal blijken.

Voor die aanname is genoeg aanleiding. De ABN Amro-lening aan de Griekse Spoorwegorganisatie OSE is in een zwart gat gezogen. OSE is een van de zwaarste molenstenen om de nek van de Griekse overheid.

Volgens het recentste jaarverslag leed OSE in 2010 bijna 3 miljoen euro verlies per dag. De schuldenlast van het bedrijf bedraagt 10 miljard euro, ofwel 5 procent van het Griekse bbp. Met een negatief eigen vermogen van 3,4 miljard euro is het spoorwegbedrijf boekhoudkundig gezien bankroet. Alle verliezen en schulden van OSE komen daarom voor rekening van de Griekse staatskas.

OASA, een conglomeraat van bus-, tram- en metrovervoerders in Athene en Piraeus, is er al even belabberd aan toe. De cijfers over 2010: 472 miljoen euro verlies, een schuld van 2,1 miljard euro en een negatief vermogen van ruim 4 miljard euro.

ECONOMIE PAGINA’s 22 en 23

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, bezuinigingen, NORMEN en WAARDEN, Opiniemakers, stabiliteit, TOEKOMST and tagged . Bookmark the permalink.

6 Responses to ABN AMRO en WoutertjeBos

 1. manraint says:

  Als iemand zelf al zo zit te draaien als Bos
  dan zit er vast een addertje onder het gras.

 2. Aad Verbaast says:

  Met de snelheid waarmee het bedrijf is overgenomen kan Bos natuurlijk nooit op de hoogte zijn geweest van alle lijken in de kast. Kan enkel een kwestie van handjeklap geweest zijn.
  Soms bij een dergelijke overname wordt de prijs afhankelijk van eventuele dompers die boven komen drijven nog naderhand verrekenbaar met de verkoper, Maar dat is (naar mijn weten) hier ook niet gebeurd.

  • hansdekoning says:

   Noem dat maar een lijk in de kast, Aad, mij lijkt het meer een heel kerkhof toe. En voor die verrekenbaarheid zijn denk ik de Belgen ons – nou ja, Wouter dan – te slim af geweest. Gebeurt wel eens meer geloof ik.

 3. rikus says:

  Een stevig verhaal waaruit blijkt dat de Grieken diep in de schulden ellende zitten en veel anderen mee sleuren als het echt mis gaat.
  Maar hebben wij dat niet aan onze deskundigen en onze eigen overheid te danken? Wouter Bos wn Nout Wellink verheerlijken elkaar in de parlementaire commissie en Jan Peter Balkenbrij doet daar nog een schepje bovenop. Geen speld tussen te krijgen. de code van het old boy network

  • Hans de Koning says:

   Ik ben even kwijt wie van de vorige ministers zich nou tegen het toetreden tot de Eurozone van Griekenland verzet had en ook waarom dat verzet nergens toe leidde. Eigenlijk zouden de toenmalige Europese leiders, die die toetreding wel toestonden – die van Italië trouwens ook – met terugwerkende kracht aan het kruis genageld moeten worden. De Franse rechter veroordeelde Chirac toch ook.

   • rikus says:

    Ik denk onder Wim Kok, die was vanaf 1994 minister president en werd in 2002 opgevolgd door Balkenende. Je hoort nu veel politici balken dat ze tegen waren. Maar was dat ook zo? Wel waren er sommigen die een kritisch geluid lieten horen. Het is dan voor dezen heel eenvoudig om daar nu een draai aan te geven dat ze altijd tegen waren. Volgens mij was de grote meerderheid gecharmeerd van een groot machtig Europa.
    Velen hebben niet ingezien welk kosten plaatje er aan deze extra bestuurslaag zit en dat veel landen niet tegen het instellen van dezelfde munt bestand waren. Dat effect wordt nu pas duidelijk.
    De strenge regels die men nu wil invoeren hadden toen direct van kracht moeten worden, dam was vermoedelijk veel van de nu optredende misère voorkomen. Het zijn in feite de schoonheidsfoutjes van een nieuw ontwikkeld systeem.
    Daarnaast speelt natuurlijk het falen van een juist en zorgvuldig beleid binnen de financiële markten een flinke rol en vooral dat de toezichthouders blijkbaar duivenpoep in hun ogen hadden. Want dit laatste vindt ik persoonlijk een van de grootste oorzaken. Een heel sterk voorbeeld daarvan is een falende Zalm bij de DSM bank. Waar hij zonder een schrammetje vanaf is gekomen en gewoon ergens anders in het zadel wordt getild. En nu als beschermengel optreed voor Nout Wellink en Wouter Bos. Een beschamende vertoning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s