Uri Rosenthal’s ware gezicht

Of zoals een Indo zou zeggen: “Aapnya, chij komp eruit! ” Het bloed van het oude volk kruipt weer waar het niet gaan kan. Kritische verklaringen over Israël – ook al zijn ze afkomstig van notabene EUdiplomatieke vertegenwoordigingen in dat land – moeten vooral uit gezamenlijke verklaringen van EU ministers van Buitenlandse Zaken gehouden worden. Daarom en daarom alleen heeft meneer Rosenthal de post Buitenlandse Zaken in deze tijd van het – omwille van de Verenigde Staten en Israel – uitdagen van Iran gekregen. Binnenkort sturen we vast ook weer een marineschip naar de Perzische Golf om de Amerikanen te helpen de Straat van Hormuz open te houden. Voor het geval dat de link alleen maar voor mij werkt volgt hier het hele artikel:
26 januari 2012, 14:02 uit nrc.nl
Rosenthal grijpt in bij EU-tekst Israël – GroenLinks wil spoeddebat
door Petra de Koning en Huib Modderkolk
Binnenland
Onder druk van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) is begin deze week in Brussel een kritische EU-verklaring over Israël aangepast. Dat zeggen bronnen in Brussel en in andere Europese hoofdsteden tegen NRC Handelsblad.
Update 19.26 uur: GroenLinks vraagt spoeddebat aan
GroenLinks heeft een spoeddebat aangevraagd met minister Rosenthal, omdat hij de Kamer volgens die partij verkeerd heeft “geïnformeerd over zijn standpunt en wijze van opereren met betrekking tot Israël.”
Tweede Kamerlid Mariko Peter zegt in een vanavond verstuurd persbericht van GroenLinks:
“Rosenthal heeft niet alleen EU-besluitvorming over Israël tegengehouden, maar ook Nederland verder geïsoleerd. Dit is niet de eerste keer. En nu heeft de minister de Kamer ook nog verkeerd geïnformeerd. Het lijkt erop dat hij wilde voorkomen dat hij zich over zijn eenzijdige Israëlische standpunt moest verantwoorden. Dit is een kwalijke zaak. Ik roep de minister hierover naar de Kamer.”
Uitgelekte rapport ‘Area C’ omstreden
Nederland wilde per se niet dat in de tekst een verwijzing zou staan naar een uiterst gevoelig rapport van de diplomatieke vertegenwoordiging van de EU in Israël. Daarin wordt het beleid van Israël in een deel van de bezette gebieden scherp bekritiseerd: onder meer door de komst van joodse kolonisten wordt volgens de EU daar “de Palestijnse aanwezigheid ondermijnd”.
Het gaat om de zogeheten ‘area c’, een gebied dat volledig wordt gecontroleerd door Israël. Volgens de EU-diplomaten in Israël is de tweestatenoplossing (naast Israël een Palestijnse staat) verder weg dan ooit “als deze trend niet wordt gestopt”. Israëlische diplomaten leverden felle kritiek op het uitgelekte rapport.
In de verklaring die EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag overeenkwamen, staat alleen nog dat er in 2011 “verontrustende ontwikkelingen op de grond” waren, maar dat de EU onverminderd vasthoudt aan een tweestatenoplossing.
Volgens bronnen had Nederland ook die zin voorzichtiger geformuleerd willen hebben. “Dat is Rosenthal niet gelukt. Hij heeft dus niet in alle opzichten zijn zin gekregen.”
De minister zou het EU-rapport intern willen houden om het vredesproces niet te schaden. Nederland zou, gesteund door Italië, hebben gezegd dat het “nu niet het moment is om kritiek te hebben op Israël”.
Rosenthal wil niet inhoudelijk op de kwestie ingaan: “We hebben als ministers een keurige verklaring uitgegeven. De verhoudingen tussen en met mijn collega-ministers is als altijd voortreffelijk”. Rosenthal blokkeerde in september in de VN-mensenrechtenraad een gezamenlijk EU-standpunt dat te kritisch over Israël zou zijn. Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk zouden zich hebben gestoord aan de Nederlandse bemoeienis van deze week.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, defensie, Integere Politiek, Israel, rosenthal, TOEKOMST and tagged . Bookmark the permalink.

5 Responses to Uri Rosenthal’s ware gezicht

 1. Wim Duzijn says:

  Rosenthal doet niks anders dan voortdurend de liberale opvattingen van Mark Rutte belachelijk maken. Zegt ook iets over Mark Rutte natuurlijk. Een onbewuste drang om als ‘lievige figuur’ zich op masochistische wijze uit te leveren aan nare bozige ‘meester’-figuren.

 2. Reggie Roning says:

  Het is nu wel open en bloot waar de loyaliteit van onze Nederlandse minister van Israëlische zaken ligt. Dat er vanuit de PVV geen commotie is ontstaan omtrent loyaliteit zoals met de dubbele paspoorten van Albayrak en Aboutaleb zal niemand verbazen. Verontrustender is of deze MBZ zijn werk nog geloofwaardig kan uitvoeren. Hoe kun je een China of een Rusland nog aanspreken op mensenrechten terwijl je de misdaden van Israël onder het tapijt veegd? En maar aansturen op een oorlog met Iran terwijl deze niet in de buurt komt van de misdaden die in Israël gepleegd worden tegen de Palestijnen. Rosenthal is in mijn ogen direct en indirect aansprakelijk voor de zionistische misdaden in Israël door zijn houding. Zijn motivatie dat het “nu niet het moment is om kritiek te hebben op Israël” is kul. Als na ruim 60 jaar, tienduizenden doden en miljoenen mensen onthaard van huis en grond nog steeds niet de tijd is voor kritiek op Israël..wanneer dan wel?

  • hansdekoning says:

   Nog belangrijker lijkt mij, dat geen enkel medium ook maar een woord zegt over de on-internationaal-wettige daden van Israël met betrekking tot kernwapens. Ze onderzochten ze in hetgeheim; ze bouwden ze in het geheim en ze bezitten ze nog steeds in het geheim, in weerwil van resoluties van de Veiligheidsraad, die hen dat verboden. Met die acties heeft in mijn ogen Israël elke legitimiteit verloren en in feite elke natie, die dat land steunt eveneens.

 3. Reggie Roning says:

  Op de een of andere manier staat Israël altijd als enige boven nationaal en internationale recht.
  Wetten die gelden voor elk ander land behalve Israël. Wetten waarmee ze landen onder druk zetten en sancties opleggen gelden niet wanneer het om Israël gaat. Ze gebruiken hun slachtofferrol en macht om alle kritiek te onderdrukken. En wat een macht dat ze hebben.
  Toen wikileaks met de ‘cablegates’ aankwam was Israël een van de weinige die geen reputatieschade opliep. De uitgelekte bestanden waren in vergelijking met de misdaden die dagelijks gepleegd worden jegens de Palestijnen nogal mild. Ze kwamen er relatief goed van af vond ik. Daar verbaasde ik mij nogal over. Wat bleek later. Volgens Jullian Assange zijn er 3700 documenten m.b.t. Israël. De westerse kranten die in bezit kwamen van deze leaks ter publicatie hebben maar 2% van deze bestanden durfen publiceren:

  Citaat interview met Assange:
  “The Guardian, El Pais and Le Monde have published only two per cent of the files related to Israel due to the sensitive relations between Germany, France and Israel,” he said. “Even the New York Times could not publish more due to the sensitivities related to the Jewish community in the US.”

  http://www.habibtoumi.com/2010/12/23/western-media-reluctant-to-publish-wikileaks-cables-related-to-israel/

  De documenten die wel gepubliceerd zijn, zijn blijkbaar zorgvuldig geselecteerd. Dat verklaard voor mij de mildheid ervan en toont ook de rijkweidte van hun macht. Assange zou binnen 6 maanden na zijn interview de rest van de bestanden openbaar maken maar dat is tot op heden niet gebeurd. Volgens wikileaks komt dat doordat financiële instellingen, ook hier weer zonder juridische basis, hun rekeningen blokkeren waardoor ze liquiditeitsproblemen ondervinden. Dat laatste lijkt mij zonder meer waar maar of dat ook de reden is dat ze de documenten niet kunnen publiceren lijkt mij sterk. We wachten het helaas nog af.

 4. tavernier says:

  Die manier is heel helder, joden beheersen de VS.
  Het begon met Wilson, toen lukte het een tijdje niet, maar sinds Roosevelt in 1933 was alleen Carter een onderbreking, lijkt me.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s