Nederland kennisland, in de top?

Eigenlijk zonder commentaar. Slechts “paard achter de wagen” past hier – alweer.
NB: Het mogelijk niet werken van de link is mogelijk te wijten aan een abonnementskwestie. Daarom volgt het hele artikel:
2 februari 2012, 11:45 in nrc.nl
Kabinet snijdt in uitgaven wetenschappelijk onderzoek
door Annemarie Coevert
Binnenland
De Nederlandse overheid gaat de komende vier jaar aanzienlijk minder geld uitgeven aan wetenschappelijk onderzoek. De totale bestedingen dalen tot 4,4 miljard euro. Dat is 400 miljoen euro minder dan in 2012 en 700 miljoen minder dan in 2010.

Dat blijkt uit cijfers die het Rathenau Instituut vandaag heeft gepubliceerd. Het instituut, dat onderzoek doet naar de organisatie en ontwikkeling van de wetenschap in Nederland, heeft voor het eerst alle gevolgen van het beleid van het kabinet-Rutte op een rij gezet. De afname blijkt groter dan berekend was na eenzelfde inventarisatie vorig jaar.

In totaal bedragen in 2016 de overheidsuitgaven voor wetenschappelijk onderzoek naar schatting 0,69 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP), tegenover 0,83 procent in 2011. Dit percentage blijft achter bij de 2,5 procent die Nederland volgens Europese afspraken in 2020 aan onderzoek zou moeten uitgeven.
Economie, Landbouw en Milieu leveren het meest in

Er wordt vooral gesneden in uitgaven voor toegepast onderzoek. De ministeries van Economie, Landbouw en Innovatie en Infrastructuur en Milieu nemen het grootste deel van de daling voor hun rekening. Bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, dat veel van het fundamentele onderzoek financiert, blijven de uitgaven nagenoeg gelijk, aldus het Rathenau Instituut.

Om de lagere uitgaven voor onderzoek te compenseren wil het kabinet wil dat het bedrijfsleven meer gaat investeren in onderzoek. Er is een extra belastingvoordeel in het leven geroepen met een omvang van vijfhonderd miljoen in 2014.

Bart Funnekotter, Redacteur voor NRC Handelsblad schrijft vandaag het volgende over de keerzijde van de maatregelen:

“Het kabinet kan in tijden van krappe overheidsfinanciën misschien niet anders, maar zijn koers is niet van gevaar ontbloot. Om de Nederlandse wetenschap de aansluiting met de wereldtop te laten behouden, zijn miljarden euro’s extra nodig. De VVD bijvoorbeeld sprak in haar verkiezingsprogramma over een investering van 2,5 miljard euro in onderwijs en onderzoek.”

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

6 Responses to Nederland kennisland, in de top?

 1. knutselsmurf says:

  de link moet even werkend gemaakt worden

 2. Een land is economisch gezien een bedrijf.
  Een goed bedrijf spendeert 60% van brutowinst in procuctverbetering, verniewing, kennisvergroting, kwaliteitsverbetering

 3. Aad Verbaast says:

  “Snoeien om te groeien”. “Jobs, Jobs, Jobs”. Allemaal praatjes voor de vaak.

 4. selmasalo says:

  Dat wordt weer ouderwets collecteren.
  De VU heeft vast nog wel een paar van die befaamde groene spaarbusjes in het museum (met de beeltenis van Abraham Kuyper) waar de hele universiteit indertijd mee bijeen is gespaard, met stuivers en dubbeltjes van goedwillend idealistisch volk:: “vrij van de bemoeienissen van kerk en staat”, dus ook vrij van subsidies!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s