Iran – Israël

Laat ik me nu toch aldoor niet aan de indruk kunnen onttrekken, dat Israël weer bezig is de opmaat naar een oorlog met Iran te creëren . En dat ook de Verenigde Staten daarmee bezig zijn. Europa probeert zich daar wanhopig tegen te verzetten door steeds strengere sancties op te leggen, maar zal op een gegeven moment toch mee moeten.
13 februari 2012, 12:52 in nrc.nl
Bomaanslag op Israëlische diplomaat in India – Israël beschuldigt Iran

door Judith Laanen
Buitenland

In de Indiase hoofdstad New Delhi is bij de Israëlische ambassade een bomaanslag gepleegd op de auto van een Israëlische diplomaat, meldt persbureau AP. Er zijn twee gewonden. In Georgië is een gelijksoortige aanslag verijdeld.

Indiase regeringsfunctionarissen melden aan persbureau AP dat de chauffeur van de auto en de echtgenote van een Israëlische diplomaat bij de aanslag gewond zijn geraakt.

Een woordvoerder van de ambassade meldde eerder tegenover persbureau AP dat de explosie plaats vond in de namiddag en dichtbij de ambassade. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wil volgens AP niet ingaan op wie er gewond is geraakt en wat de aard van de verwondingen zijn, omdat het een veiligheidszaak betreft. Een woordvoerder van het ministerie bevestigde dat een onderzoek in gang is gesteld en dat de samenwerking met lokale veiligheidsdiensten “uitstekend” verloopt.

Volgens de Indiase politie staat er alleen buiten de ambassade een auto op straat in brand. De politie in Delhi heeft aan de BBC gemeld dat ze “een incident” aan het onderzoeken zijn maar ze konden niet bevestigen of het om een aanslag ging.

Een journalist in India meldt op Twitter:

Twitter avatar jojiphilip Joji Philip Thomas So now it is confirmed – an israeli diplomat’s car was bombed – I saw it right in front of me http://t.co/FVxlMSbG 21 uur geleden

‘Meerdere bomaanslagen gericht tegen Israëlische ambassades’

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegenover persbureau AP dat de bomaanslagen niet alleen gericht zijn tegen de ambassade in Israël maar ook tegen die in Georgië. Een tweede mogelijke autobom in de Georgische hoofdstad Tbilisi zou zijn ontmanteld en daarmee een aanslag verijdeld.

Een woordvoerder van het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de chauffeur zag dat een pakketje onder zijn auto bevestigd was. Daarop belde hij de politie, die een granaat in het pakketje vond en deze ontmantelde. De auto stond op een parkeerplaats op ongeveer 200 meter van de ambassade, waar de chauffeur de auto gisteravond had geparkeerd. De Israëlische ambassade in Tbilisi wilde niet reageren.
Aanslagen nog niet opgeeïst

Het is nog onbekend wie er achter de aanslagen zit, maar de Iraanse regering en de Libanese militante beweging Hezbollah staan hoog op het verdenkingslijstje. Beide zijn al langer in conflict met Israël.
Update 14:41u: Israëlische premier beschuldigt Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beschuldigt Iran nu van de autobomaanslagen in India en Georgië. Dat zou hij tijdens een bijeenkomst van zijn Likud Partij gezegd hebben. Volgens Netanyahu heeft Israël ook andere aanslagen in de afgelopen maanden in Azerbajdzjan en Thailand weten te verijdelen. Bronnen citeren Netanyahu’s woorden aan persbureau AP: “In al die gevallen zaten Iran en Hezbollah achter deze aanslagen.”

Hezbollah ‘herdacht’ recent de aanslag en moord op één van hun leiders, Imad Mughniyeh, die in 2008 werd gedood met een bomaanslag. Die bomaanslag werd toen toegeschreven aan Israël. Daar komt bij dat Iran Israël verdenkt van een serie moordaanslagen op regeringsfunctionarissen en wetenschappers die in Iran bezig zijn met het controversiële nucleaire programma. Vorige maand nog kwam de Iraanse wetenschapper Mostafa Ahmadi Roshan om het leven toen een bom in zijn auto ontplofte. Het was de vijfde wetenschapper die de afgelopen twee jaar werd vermoord.

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, Amerika en politiek, Democratie - Media - Meningsuiting, Israel, macht and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s