Wanneer neemt Rosenthal nu eens een onafhankelijk – Nederlands – standpunt in?

Geachte Fractievoorzitters der Tweede Kamer,

Twee zojuist gepensioneerde functionarissen – onverdachte bronnen dus, die als uniek kenmerk gemeen hebben, dat zij hun overtuigingen meer meer dan min uit “The Horse’s Mouth”hebben, zijn het niet eens met de Israëlische ultra-orthodoxe en – mins inziens nogal bigotte – opvattingen van een gedeelte van het Israëlische volk, dat Israëls aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever volkomen legitiem is en dat Iran de grote boosdoener is, die er vooral met brute militaire kracht van weerhouden moet worden een nucleair wapen – waarvan Israël er (al even onwettig) vele van heeft – te onwikkelen. De vraag is nu of wij als Nederland ons door ons traditionele Holocaust-schuldgevoel moeten laten weerhouden kritiek op Israël uit te oefenen, of dat we ons normale menselijke inzicht en geweten volgend minister Rosenthal – en zijn eventuele opvolgers – moeten dwibngen aan ons gevoel uiting te geven en Israël ernstig te kritiseren over haar onverzoenlijke houding. Met een eventueel negeren van het rechterlijk vonnis dat een illegale buitenpost afgebroken moet worden zou de regering in elk geval zelfs de schijn van rechtstatelijkheid verliezen.

Met vriendelike groet,

Hans de Koning
Netanyahu overweegt vervroegde verkiezingen

Bewerkt door: Redactie VK − 29/04/12, 22:38 − bron: AP

Bevel voor afbraak buitenpost zet druk op regering

© getty. Inwoners van Ulpana wandelen door hun omstreden wijk.

vk UPDATE De Israëlische premier Benjamin Netanyahu overweegt vervroegde verkiezingen uit te schrijven, heeft een regeringsfunctionaris vandaag gezegd. De verkiezingen staan nu gepland voor oktober 2013. Volgens de zegsman beslist Netanyahu waarschijnlijk komende week.

De premier heeft volgens de zegsman aan coalitiegenoten gezegd dat hij zich niet laat ‘afpersn’ door parlementsleden die onredelijke budgettaire eisen willen stellen. Maar een directere aanleiding kan een rechterlijk bevel zijn om voor dinsdag een illegaal gebouwde buitenpost bij een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever te ontmantelen.

Parlementsleden hebben gezegd dat zij de coalitie laten vallen als de buitenpost Ulpana ontruimd wordt; Netanyahu hoopt tijd te winnen en heeft het hooggerechtshof om uitstel gevraagd.

Ultraorthodoxen
Daarnaast moet er van het hooggerechtshof op 1 augustus een eind komen aan de vrijstelling van militaire dienstplicht voor ultraorthodoxe studenten. De twee grootste coalitiepartners van de Likud-partij, de ultraorthodoxe Shas en de seculiere groep Yisrael Beitenu, staan in deze kwestie lijnrecht tegenover elkaar. Zonder de steun van een van deze twee partijen raakt Netanyahu zijn meerderheid in het parlement kwijt.

Israëlische media denken dat verkiezingen binnen zes maanden zullen plaatsvinden. Shaul Mofaz, leider van oppositiepartij Kadima, zei klaar te zijn voor verkiezingen in oktober.

Volgens een vandaag gepubliceerde peiling zou Likud met 31 zetels de grootste fractie in de 120 zetels tellende Knesset worden; de partij bezit nu 27 zetels. Maar in een gematigde coalitie met Mofaz en andere oppositiefiguren zou Netanyahu zich van de nationalistische en religieuze partijen kunnen bevrijden.

Iran
Een langdurige verkiezingscampagne brengt ook onzekerheid met zich meer over de twee urgentste buitenlands-politieke kwesties: het vredesproces met de Palestijnen en Israëls claim dat de tijd begint te dringen voor een eventuele militaire actie tegen het Iraanse atoomprogramma.

In beide kwesties staat Netanyahu bloot aan zware kritiek – in het weekeinde nog door Yuval Diskin, het onlangs gepensioneerde hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet. Diskin liet weten geen vertrouwen te hebben in het Israëlische leiderschap. Volgens hem overdrijft de regering de effectiviteit van een eventuele militaire aanval op Iran en verzuimt zij zich actief in te zetten voor vrede met de Palestijnen. Voormalig Mossad-chef Meir Dagan liet weten het met Diskin eens te zijn .

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Wanneer neemt Rosenthal nu eens een onafhankelijk – Nederlands – standpunt in?

 1. Arjan Fernhout says:

  Uri Rosenthal, het CIDI en Nederlandse filosemieten zijn soms.erger dan zionisten en veel erger dan Israëlische historici. Yeshayahu Leibowitz, die de prestigieuze Israëlprijs kreeg uitgereikt, vond de bezetting getuigen van een nazi-mentaliteit.

  Die Meir Dagan heeft een jaar geleden Netanyahu woedend gemaakt door tegenover journalisten te stellen dat het voor Iran niet mogelijk is om binnen vier jaar een atoombom te maken.

  http://coteret.com/2011/01/10/yediots-plocker-thank-you-mossad-for-removing-iranian-bomb-distraction-can-we-move-on-now/

  Die dreiging van Iran is een uitvinding van vnl. Shimon Peres van zo’n twintig jaar geleden en een enkele Isr. strateeg doet daar lacherig over: “Israël kan niet zonder vijanden. De tijd verstrijkt, maar Iran heeft altijd over een paar jaar een bom.”

  Dat hele gedoe over Iran is m.i. bedoeld om de aandacht af te leiden van de misdaden van Israël in de bezette gebieden. Maar Netanyahu bouwt de spanning zo hoog op dat een incident een oorlog kan veroorzaken. Ondertussen worden in de bezette gebieden mensenrechten en afspraken met voeten getreden. Voorbeeld: Twee jaar geleden werd de “Order Regarding Prevention of Infiltration and the Order Regarding Security” ingevoerd die het mogelijk maakt om elke Palestijn of buitenlander zonder geldige woonvergunning binnen 72 uur te deporteren of tot zeven jaar gevangen te zetten.

  Issam Nassar, co-founder of the “Institute for Jerusalem Studies” from Jerusalem stelt daarover het volgende:

  == The general parameter of the policy is not new. Israel has been in reality expelling Palestinians and foreigners from the occupied territories at will since 1967. At times, the Israeli government targeted certain groups, like spouses of Palestinians who did not have the permission of the Israelis to live in the areas: such permissions were not usually granted and family reunification applications were generally not easy and would take years, if not decades to get. But this time, the order expands the policy to include new categories of residents and visitors. What it simply means is that the Israeli army can on the spot arrest activists and residents and deport or expel them without delay. The order this time targets Gazans who live in the West Bank; which is a violation of the Oslo agreements that state that the West Bank and the Gaza Strip are one territorial …. == Lees verder:

  http://www.boell.de/worldwide/middleeast/middle-east-israeli-residence-order-west-bank-9012.html

  Over hoe het nu in Gaza gaat is ook uit msm verdwenen. Hier een interview met Dr. Mads Gilbert. Humanitarian Crisis Continues in Gaza: The siege of Gaza continues to make life unbearable

  http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=8204

  Het interview begint overigens met een discussie over het International Criminal Court
  die geen mogelijkheden ziet om Israël te vervolgen vanwege oorlogsmisdaden in Gaza. Daar is wel iets aan te doen, maar dan worden de Palestijnen ”bestraft” omdat Israël hun hele economie beheert: Allemaal te waanzinnig voor woorden natuurlijk.

  Palestine Can Now Join the International Criminal Court

  http://www.craigmurray.org.uk/archives/2011/11/palestine-can-now-join-the-international-criminal-court/

  Met de houding van Rosenthal en opvolgers die dezelfde lijn aanhouden zit Nederland t.a.v. de Palestijnen net zo fout als destijds met joden.

  • hansdekoning says:

   Bedankt, Arjan, voor dit doorwrochte licht op Israëls “slachtoffer”houding, die zolangzamerhand ‘zum Kotzen’ is. De reactie van de Verenigde Staten en van landen als Nederland trouwens ook.

 2. AstroLogicus says:

  Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is toch een behoorlijk groot apparaat.
  Bestaat dat alleen maar uit een club willoos toekijkende jabroers?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s