Raakt de SP nu toch stemmen kwijt?

De mijne in elk geval. Iedere partij, die praat over marktwerking in de zorg, raakt mijn stem kwijt. De SP heeft tot nu toe haar integriteit aardig weten te bewaren, maar zoals altijd gaat het ook bij een van nature oppositie-partij mis, zodra ze groot worden: zelfs het snuffelen aan de macht betekent verlies van integriteit.
Zoals in een aantal andere dingen: Politie/justitie en krijgsmacht hoort er ook in de zorg geen sprake te zijn van marktwerking. Immers marktwerking is eigenlijk het recht van de sterkste en dat hoort op die terreinen niet thuis.

Uit NRC/Handelsblad:
Binnenland

De SP is in ruil voor regeringsdeelname bereid compromissen te sluiten over gevoelige onderwerpen. Daarbij valt te denken aan de pensioenleeftijd, het ontslagrecht en marktwerking in de zorg. Ook wil de partij, behalve met Geert Wilders, met iedereen samenwerken. Dat zegt de SP-top vandaag in NRC Handelsblad.

De partij die tot dusver niet bekend stond om haar compromisbereidheid houdt morgen een congres in Breda dat in het teken staat van regeringsdeelname. De SP staat er goed voor in de peilingen en zou de grootste partij van het land kunnen worden.
‘Dit is hét moment voor de SP’

“We moeten die stap naar het kabinet nu echt gaan maken”, zegt partijleider Emile Roemer. “Dit is hét moment voor de SP.” Tiny Kox, fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer, zegt: “Onze strategie is dat wij in de regering willen. Dat zetten we centraal, welke partijen erbij komen is nu even minder belangrijk.” Ook partijvoorzitter Jan Marijnissen noemt het “een logische stap in de ontwikkeling van de partij. De rest hebben we al bereikt.”

In 2006 slaagde SP er ondanks een flinke winst van 9 naar 25 zetels, niet in in het kabinet te komen. “Daar hebben we van geleerd”, zegt Kox nu. De partij zit nu wel in veertien gemeentebesturen en in twee provinciebesturen.
‘De SP-achterban is heel praktisch’

Voorzitter Marijnissen zegt dat met de SP “over alles te praten” is.
Kox:

“De SP-achterban is heel praktisch. Die redeneert: als ik 100 euro vraag en ik krijg er 50, dan ben ik daar niet slechter van geworden.”

Mocht het zover komen, dan mogen leden hier op een congres over stemmen. Dat zal “pittig” worden, voorspelt Marijnissen. “Dan is het niet abstract meer.”

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, belangenverstrengeling, Consument, defensie, Democratie - Media - Meningsuiting, Integere Politiek, markt, NORMEN en WAARDEN, opportunisme, sp, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Raakt de SP nu toch stemmen kwijt?

  1. knutselsmurf says:

    Er zijn helaas maar weinig plekken op de wereld waar de markt nog niet heilig verklaard is.
    Er is geen witte jas meer te vinden die geen ondernemer is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s