FINANCIËLE DERIVATEN

Niet omdat ik het nou zo’n leuk artikel vind, maar slechts om aan te tonen, dat financiële derivaten GEEN PRODUCTEN zijn en slechts bedoeld om slimmeriken – de banken – rijker en rijker te maken.

Nutsbedrijf in het nauw door derivaten
VAN ONZE VERSLAGGEVERS JESSE FREDERIK EN ERIC SMIT − 12/07/12, 00:00 De Volkskrant

Het grootste slibverwerkingsbedrijf van Europa is in grote financiële problemen geraakt door riskante financiële producten, zogeheten derivaten, af te sluiten. Het overheidsbedrijf Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) heeft in 2006 voor 270 miljoen euro van dit soort verzekeringen afgesloten. Deze zijn door de financiële crisis driekwart van hun waarde kwijtgeraakt en nog maar 61 miljoen waard.

AMSTERDAM – Hierdoor wordt het eigen vermogen van SNB in een klap negatief. Dit blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant.

SNB, dat eigendom is van vier waterschappen, is niet de eerste semi-publieke organisatie die door het afsluiten van complexe financiële producten in de problemen komt. Eerder dit jaar kwam Vestia in grote nood toen bleek dat de woningcorporatie op grote schaal riskante renteverzekeringen had afgesloten.

Net als bij Vestia waren de financiële instrumenten bij SNB juist bedoeld om de risico’s te beperken. Bij SNB, met een omzet in 2011 van 28 miljoen euro, speelde ook een ander motief mee voor het afsluiten van de derivaten; het overheidsbedrijf kon er 19 miljoen euro mee verdienen.

Het verlies van SNB is net als bij Vestia een papieren verlies dat dit jaar, door verscherpte boekhoudregels, in de jaarrekening zal worden opgenomen. Het verlies heeft tot gevolg dat het eigen vermogen van SNB – 91 miljoen euro groot – in een klap wordt weggevaagd, waarna het bedrijf technisch failliet is. Deutsche Bank, dat de derivaten heeft verkocht, kan daardoor het contract opzeggen of SNB dwingen het eigen vermogen aan te zuiveren.

Marcel Lefferts, algemeen directeur van SNB, geeft aan ‘in gesprek’ te zijn met zowel de accountant als Deutsche Bank. Hij gaat nog steeds uit van een goede afloop. ‘Er is geen reden te twijfelen aan de liquiditeit en de solvabiliteit van SNB.’ Als er geen grote ongelukken gebeuren op de financiële markten, kan de waarde van de derivaten zich herstellen voordat ze in 2017 aflopen, denkt hij.

Een woordvoerder van Deutsche Bank laat weten geen commentaar te geven ‘op vertrouwelijke zaken die klanten betreffen’.

Volg de Volkskrant op Twitter

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, economie, GROOTGRAAIERS, markt, NORMEN en WAARDEN, opportunisme and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to FINANCIËLE DERIVATEN

  1. Arjan Fernhout says:

    Twee uur geleden zond ik n.a.v. een artikel in Trouw de volgende reactie:

    == Prof. Michael Greenberger: Wat er in de [financiële] discussie verloren is gegaan zijn de aangegane verplichtingen in de westerse wereld t.a.v. het creëren van banen, industriële groei, productiegroei en [investeringen] in wetenschap. Er wordt niets gedaan om onze houding daarin te veranderen. Het enige wat groeit is een papierberg gegenereerd door banken die een gokwereld representeert… Slotzin over hoe het banken-schandaal in elkaar steekt in 15 min.: http://tinyurl.com/7xjhoge ==

    Overigens is er nog een artikel op internet te vinden van nota bene een ex-assistent Secretary of the Treasury van de VS met sluitende argumenten om de hele derivatenmarkt ter waarde van 250.000.000.000.000 dollar “NILL AND VOID” te verklaren, maar de technisch overzichtelijke redenering van Greenberger is belangrijker. Andere belangrijke interviews van Greenberger over o.m. speculatie van banken inzake commodities met “criminal intent” om de prijzen op te drijven zijn makkelijk terug bij Therealnews.com.

    Er is 23 jaar later een andere muur te slechten en die bevindt zich in New York. Het marktfundamentalisme blijkt een vileine en gevaarlijker ideologie te zijn dan het communisme. Pas als in het collectieve bewustzijn de werkelijke essentie van de crises van de afgelopen jaren doordringt – en die liggen uiteraard gelegen in een funest fundamentalisme – kan er een normaal discours over Europa ontstaan. In het debat in de GroenvanPrinstererzaal van vanmiddag waren er van dat bewustzijn hooguit minieme sporen aanwezig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s