En dat was ik nog bijna vergeten …

… het meesterstukje van Thomas von der Dunk, dat de link begeleidt – voor hen die niet op de Volkskrat geabonneerd zijn:

Columnist voor Volkskrant.nl Thomas von der Dunk wil graag weten: wie vindt u de meest mislukte minister uit het kabinet-Rutte. En hij geeft vast een paar voorzetjes.

Ze gingen in beginsel voor acht jaar. Het werden er amper anderhalf. Toen trok Geert er plotseling de stekker uit. Zonder Jolande Sap er van tevoren in gekend te hebben bovendien. Het kabinet-Rutte zal de geschiedenis ongetwijfeld ingaan als het kabinet van de grootspraak.

Het beloofde de samenleving grondig en onherkenbaar te verbouwen, op een wijze waarbij rechts zijn vingers af zou likken, maar Rutte lijkt zich vooral in zijn eigen vingers te hebben verslikt.

Inderdaad, met het slopen was het kabinet bij die verbouwing al behoorlijk gevorderd op het moment dat Geerts slopershamer Mark zèlf van achteren trof. Maar wat heeft het feitelijk bereikt? Mij schieten slechts drie dingen te binnen: dat u harder mag racen op de snelweg, dat u harder mag paffen in cafés en dat u harder mag meppen op inbrekers. Andere grootse plannen zijn mèt het kabinet gesneuveld, de caviabrigade inclusief.

Volkomen mislukt
Gemeten aan zijn eigen enorme pretenties, is het kabinet-Rutte volkomen mislukt. Het CDA had dat dit voorjaar meteen door, en heeft – een unicum in de parlementaire geschiedenis – bij voorbaat alle eigen zittende bewindslieden als onverkiesbaar en onherhaalbaar overboord gekieperd. De VVD, toch al nooit door enig denkwerk opgevallen, is opnieuw wat trager van begrip: daar prijken ook de grootste kneusjes gewoon nog bovenaan de kandidatenlijst.

Maar wie van alle ministers is nu eigenlijk het méést mislukt? Dat mag U, geachte kiezer, bepalen. Vanaf vandaag kunt U hier, op deze site, Uw stem uitbrengen: wie is de meest mislukte minister van Nederland?

Die keuze is makkelijk en moeilijk tegelijk. Zij is makkelijk omdat dit kabinet veel minder bewindslieden telde dan normaal. We hadden heel weinig ministers omdat ‘de staatstrap van boven moet worden leeg geveegd’: het zoveelste populistische onzin-idee uit de koker van de premier. Overigens was dat, gezien de kwaliteit van de ploeg, eigenlijk best wel prettig: je moet er niet aan denken dat we nóg meer tekort schietende ministers hadden gehad. Ergens snap ik Rutte dan ook wel.

Maar de kwaliteit van het werk leed – voorspelbaar – wel onder die onderbezetting, zoals ze op het eind van de rit in een collectief interview in De Volkskrant van 7 juli erkenden. Hillen liet weten daardoor niet meer aan nadenken te zijn toegekomen. Het is goed dat hij dat inmiddels ook zelf inziet. Wij constateerden dat manco al wat langer.

Maar tegelijk is de verkiezing van de meest mislukte minister ditmaal ook minder makkelijk, omdat er voor de prijs nu bijzonder veel geschikte kandidaten zijn. Desondanks zie ik de uitkomst vol vertrouwen tegemoet.

Deze column is dan ook slechts bedoeld om Uw geheugen op te frissen. Gewoon, om U een beetje op weg te helpen, wat evenwel vooral bij degenen die nu nog steeds overwegen VVD te stemmen, hard nodig is.

Stemmen
Waar zullen we beginnen? Misschien met Uri Rosenthal, een hele goede kanshebber op Uw stem. Geen minister wordt door zijn eigen ambtenaren zo geminacht als hij. Smeet intern alle glazen in door het werk van zijn diplomaten als ‘rustiek tijdverdrijf’ te betitelen. Europa is er voor hem slechts om onze aardappelen aan te verkopen. En wat Israël betreft snapt hij even weinig van de wereld als Luns indertijd inzake Nieuw-Guinea.

Of gaat U voor Hans Hillen? Wilde het CDA definitief uiterst rechts parkeren. Niet erg gelukt, als we zien hoe Buma nu stelselmatig op Rutte inhakt en toenadering tot Samson zoekt. En hij wilde de JSF binnenhalen, mede omwille van drieduizend banen. Kosten: één miljard. Dat is dus driehonderdduizend euro per persoon – ver boven de Balkenendenorm: het duurste werkverschaffingsproject ooit. Maar gelukkig hebben we inmiddels wel die helikopter uit Libië weer terug.

Zij het als schroot.

In de sector buitenland valt ook min of meer Henk Bleker, die de polderverhoudingen met de Belgen heeft verpest. Weliswaar geen minister, maar wat had hij dat graag gewild! Nee: hij was niet geïnteresseerd, zo zei hij in 2010. Nee, hij was niet geïnteresseerd, zo zei hij in 2012. Maar als er niemand was om de CDA-kar te trekken, dan kwam er een trekpaard uit Groningen aangesneld. Het trek¬paard gaat naar de slacht.

Dan Leers, de meest jammerlijke figuur van het stel. Ik zeg alleen maar Mauro, die ook op Blekers conduitestaat prijkt. Is er ooit een minister zo vaak om zijn as gedraaid als hij? En nu blijken zijn uitzettingscijfers, speerpunt van PVV-behaagbeleid, ook al niet te kloppen. Ook mensen die nooit ons land in wilden, staan in de statistieken toch als uitgezet genoteerd.

In het binnenland scoren de twee VVD-dames vast hoge ogen. Schippers: onze marktwerkingsautomaat, die zich steeds weer verrast toont door de bijeffecten van haar medicijn. Paradepaardje tandartstarieven: van de baan.

Schultz-Verhagen zou nu eindelijk het spoor weer op de rails krijgen. Geen megavertragingen meer als het waait of regent of gewoon de zon een beetje schijnt. U mag komende winter zèlf weer oordelen of dat is gelukt.

Jan Kees de Jager: wij krijgen ons geleende geld van de Grieken ge-ga-ran-deerd echt tot op de laatste cent terug. Ik zeg maar niets.

En laten we Zijlstra niet vergeten. Zeker: de afbraak van de cultuur lukt heel aardig. Maar die langstudeerdersboete? Als staatssecretaris blijft hij stug, maar als VVD-campagneleider ook? Rutte spreekt al met twee tongen.

Of gaat U inderdaad voor de premier? De man die anderhalf jaar bij alles wegkeek en de PVV tot een hele normale betrouwbare partij verklaarde, maar desondanks zijn kabinet niet wist te redden? De man die, door overal tegen te zijn en niets te willen, Nederland in Europa heeft geïsoleerd? Met een visie op de toekomst heeft hij niets op. Maar dat wisten we al.

Nederland kiest! Straks de Kamer, nu hier de meest mislukte minister.

Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en columnist voor Volkskrant.nl

 

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s