Hoe VVD en PvdA – pats – nog een miljard extra bezuinigden

Niet één maar vele bruggen te ver, denk ik. Laten we hopen dat deze kermisklanten snel worden teruggeroepen.

“http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11704/Kabinetsformatie/article/detail/3342079/2012/11/03/Hoe-VVD-en-PvdA—pats—nog-een-miljard-extra-bezuinigden.dhtml?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20121103&utm_content=weekend

Door: Redactie − 03/11/12, 10:17

© anp. Informateurs Henk Kamp (L) en Wouter Bos (R) ontvangen VVD-leider Mark Rutte (2eR) en zijn medeonderhandelaar Stef Blok (3eR) en PvdA-leider Diederik Samsom (3eL) en PvdA-kamerlid Jeroen Dijsselbloem (2eL) voor onderhandelingen over de kabinetsformatie.

Tijdens het formatieproces van VVD en PvdA bleek bij een eerste doorberekening van het Centraal Planbureau dat de gewenste 16 miljard euro aan bezuinigen op 1 miljard na niet werd gehaald. Beide partijen hebben toen razendsnel besloten nog een miljard extra te bezuinigen, zo blijkt uit een reconstructie in de Volkskrant vandaag.

Uit de reconstructie:  De liberalen zijn enthousiast over de opstelling van Samsom en Dijsselbloem. Veelzeggend vinden zij de reactie van de PvdA’ers op een teleurstellende doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB): van de benodigde 16 miljard aan bezuinigingen zijn er pas 15 miljard gehaald. Een onderhandelaar: ‘We hadden zo fors gesneden en toch moest er nóg een miljard. Normaal gesproken neig je dan naar: laat maar zitten.’ Maar Samsom en Dijsselbloem laten de gratis schoolboeken, de extra investeringen in milieu en de omroepen los. Pats, 500 miljoen. Rutte en Blok laten extra investeringen in infrastructuur vallen en verhogen de accijns op diesel en lpg. Pats, ook 500 miljoen. Dan zet Wouter Bos een donkere bas op en doet een ‘Opsteltentje’: ‘We gaan het gewoon dóén.’

Vandaag in de Volkskrant een uitgebreide reconstructie van het formatieproces. Van het eerste etentje tussen Rutte en Samsom, via de uitruilprocedures, tot aan het bruggenmotto.”

Advertisements

About hansdekoning

In februari 2011 73jaar. Ex-rijksambtenaar, houdt van katten en bonsai. Is door COPD en MD niet meer in staat die hobbies full time te beoefenen en heeft moeite met scherpstellen en dus lezen. Schrijft maatschappij-kritische blogs en stoort zich daarbij aan toestanden over de hele wereld. "When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace." - Jimi Hendrix
This entry was posted in Actualiteit, bezuinigingen, Democratie - Media - Meningsuiting, onderwijs, opportunisme, PvdA, rutte, Samson en Delilah Rutte, vvd and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Hoe VVD en PvdA – pats – nog een miljard extra bezuinigden

 1. j de kat says:

  Ach, het geld moet toch érgens vandaan komen?
  Als je in de politiek (te) laag inzet bereik je helemáál niks.

  • hansdekoning says:

   Dat is nu juist mijn bezwaar tegen de politiek: de drang om iets te bereiken. Lees: macht uit te kunnen oefenen. Let wel: M.i. zullen GEEN van de kamerleden, laat staan de ministers veel last hebben van de maatregelen. Bij het woord ‘maaregel’ wordt tegenwoordig in de eerste plaats gedacht aan regel en niet aan maat. Als in met mate.

 2. rikus says:

  We kunnen niet zonder politiek.
  Hoe het echt werkt wordt nu wel heel erg duidelijk door de strijd tussen VVD en PvdA. Je moet hendelen met je principes

  • sinyo betawi says:

   Dat is dan ook heel erg jammer. Dat we niet zonder politiek kunnen, bedoel ik.
   Rutte levert wat hypotheekrente in en clowntje Samson weet zijn achterban – althans de deelnemers aan het pertijcongres – ervan te overtuigen, dat hij het goed gedaan heeft. Ik heb niet genoeg handen en voeten om te tellen hoeveel mensen nu spijt hebben van hun stem op de P.v.d. Aandelen (in de marktwerking).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s